Tips Kewangan

Cara Baca Statement Kad Kredit

Saya ni memang agak lemah bab baca statement kad kredit. Bayar tu memang every awal bulan sebelum due date. Tapi bila nak track belanja memang agak fail lah. Ada saya tanya suami. Tapi setiap kali tanya, lepas belajar tu lupa balik ? So saya tulis sini supaya saya tak lupa. Saya kongsikan sekali statement kredit…

Tips Kewangan

Matlamat Baru

Lepas main game cashflow ini, baru sedar, selama ni kami cari duit tanpa tujuan yang jelas. Wishlist adalah salah satu tujuan, tapi masih kabur. Matlamat baru kami lepas main game cashflow – passive income adalah melebihi komitmen bulanan. Passive income definisi kami adalah pelaburan dalam hartanah, saham, emas dan unit amanah. Kemudian, lepas dah lepas…

Tips Kewangan

Tips Kewangan : Cara Kami Settle Kan Kad Kredit

Semalam merupakan salah satu hari bersejarah buat keluarga kecil kami. Sebab alhamdulillah akhirnya kami berjaya potong kad kredit! Its an achievement ok ­čśŤ Sebab apa nak potong kad ┬ákredit? Alah bukan apa sangat, tapi sebab utama adalah untuk pastikan kami dah tak mengamalkan hutang semasa membeli barang yang kemudiannya menyerabutkan kepala sebab nak kena fikir…

Tips Kewangan

Tips Kewangan : Jangan Simpan Duit Kecemasan

Biasa kan kita letak ada RM 50 atau RM 100 selit kat purse kat tempat tersorok, dan namakan ianya sebagai duit kecemasan. Ye lah, incase ada apa-apa jadi. Sebenarnya bila kita buat begitu, kita secara tidak sedar sedang attract ‘kecemasan’ untuk berlaku! Ubah Nama Sebaiknya namakan duit tersebut sebagai ‘Money Magnet’ atau ‘ibu duit’ atau…

Tips Kewangan

Pelaburan Emas : Tips Dari Amatur

Masa zaman universiti, pelaburan emas sangat popular hingga lah ke tahun-tahun pertama saya bekerja. Beberapa rakan menjadi ejen syarikat emas. Saya sendiri telah melabur dengan beberapa ketul emas yang mampu milik. Berdasarkan sedikit pengetahuan saya yang bukan ejen dan inginkan yang terbaik dalam pelaburan, maksudnya inginkan pulangan maksima, saya suka nak berkongsi beberapa tips berguna…

Muhasabah | Tips Kewangan

Kaya – Bagus Atau Bagus?

Wang dan duit umpama pisau. Kenapa pisau? Adakah pisau ini sesuatu yang jahat? Kalau pisau diberi di tangan yang betul, pisau boleh digunakan untuk memotong daging dan ayam untuk masak sebagai makanan untuk keluarga tersayang. Tapi kalau pisau di beri kepada tangan yang salah, agak-agak apa jadi? Sama juga dengan tukul. Tukul diberi kepada tangan…

Tips Kewangan

Rahsia Bebas Kewangan – Tips 6 Tabung

Semua orang berpotensi besar untuk menikmati financial freedom atau bebas kewangan termasuk orang yang makan gaji. Kalau nak tahu, ada yang mencapai taraf financial freedom semasa makan gaji, bahkan menjadi jutawan bukan sebab gaji sendiri, tapi di asbabkan dengan disiplin pengurusan kewangan. Saya ingin kongsikan 6 tabung untuk membantu anda keluar dari kemelut kewangan bulanan,…