Living in Japan

Gundam Front Tokyo

Gundam tu apa? Saya pun tak tahu. Tapi menurut suami, ia adalah siri robot. Saya mana lah layan sangat robot ni kan. Tapi excited jugak lah nak pergi tengok Gundam besar kat Tokyo. Mula-mula kami ingatkan di Akihabara. Ye lah, orang kata Akihabara tempat macam-macam game. Bila turun di Akihabara, eh, takde pun robot besar…

Living in Japan

Tokyo With Kids: Cari Diapers Di Jepun

Agak mencabar sikit nak cari diapers kat sini. Perkataan bagi diapers budak adalah “akacan umatsu” Umatsu, bukan umasu. Akacan tu maksudnya baby. 3 tempat cari diapers. 1) Kedai runcit di train station Masa first time ke Jepun, kami jumpa hok sekeping dua tu di kedai runcit di train station. Kena tanya cashier lah sebab tersorok…

Living in Japan

Zoo Best Di Tokyo – Tama Zoo

Asalnya hari tu nak pergi Ueno Zoo. Tapi bila tengok calendar Ueno Zoo, diorang tutup pulak hari tu. Jadi, kami divert ke Tama Zoo. Baca review di TripAdvisor, rata-rata orang bagi 5 star kat Tama Zoo nih. Ok memang 5 star, tapi saya bagitau beberapa perkara supaya korang boleh get ready ya. Hihi. Tips Tama…

Living in Japan

Sepetang di Showa Kinen Park, Tokyo

Eh, setengahari. Kena tulis entry cecepat sebelum lupa. Dan supaya kengkawan yang nak ke Tokyo, boleh dapat manfaat dari entry ini 🙂 Tujuan asal kami datang Tokyo hujung bulan 11 adalah nak tengok pokok warna kuning. Iya, kat Malaysia pun ada. Tapi, Subhanallah…. Tak boleh nak describe perasaan dan feeling tengok musim luruh di Tokyo….

Living in Japan

Waktu Solat Autumn Di Tokyo

Untuk cari waktu solat, anda hanya perlu type di Google : Prayer time Japan. Kalau sedang travel negara lain, gantikan Japan dengan nama negara tu. Klik kat mana-mana website yang dicadangkan. Nanti keluar lah, tadaa! Tengok tu, waktu Zohor lebih kurang 11.30 pagi. Asar pukul 2. Maghrib pukul 4.30. Dekat-dekat jaraknya. Nak batalkan wudhuk pun,…

Living in Japan

Cari Groceries Halal Di Jepun

Orang duk apartment kan, mesti nak cari groceries halal. Saja nak cuba duduk apartment, bosan dok hotel 😛 Lagipun nak merasa neighborhood Jepun. Ok, back to topic. Bila duduk apartment, sebenarnya tak payah pun pergi specific sundry shop. Unless nak beli daging atau ayam atau rempah, ye lah, kena cari, dan sangat senang nak jumpa….