Tokyo With Kids: Cari Diapers Di Jepun

Tokyo With Kids: Cari Diapers Di Jepun

Agak mencabar sikit nak cari diapers kat sini. Perkataan bagi diapers budak adalah “akacan umatsu” Umatsu, bukan umasu. Akacan tu maksudnya baby. 3 tempat cari diapers. 1) Kedai runcit di train station Masa first time ke Jepun, kami jumpa hok sekeping dua tu di kedai runcit di train station. Kena tanya cashier lah sebab tersorok…

Sepetang di Showa Kinen Park, Tokyo

Sepetang di Showa Kinen Park, Tokyo

Eh, setengahari. Kena tulis entry cecepat sebelum lupa. Dan supaya kengkawan yang nak ke Tokyo, boleh dapat manfaat dari entry ini 🙂 Tujuan asal kami datang Tokyo hujung bulan 11 adalah nak tengok pokok warna kuning. Iya, kat Malaysia pun ada. Tapi, Subhanallah…. Tak boleh nak describe perasaan dan feeling tengok musim luruh di Tokyo….

Tokyo With Kids : Tips Stroller Di Train Station Shibuya

Shibuya Station pun besar jugak. Berselirat kalau tak faham. Tips di bawah applicable untuk JR station. Metro kurang pasti. Kalau anda baru keluar train, bawak pulak stroller besar gabak, jenis twin kan, malas nak lipat, maka benda pertama adalah kena cari elevator atau lif. Dia ada signboard untuk ke elevator. Tapi, kalau nak turun, sila…

Tokyo With Kids: Tips Stroller Di Train Station Shinjuku

Kalau takde stroller, naik je escalator atau tangga untuk ke platform. Tapi bila bawak stroller, gabak pulak tu, kena naik elevator atau lif. Memang rule sini, escalator tokleh bawak naik stroller. Sangat safety first. Dan pulak tu, setiap platform ada dedicated lif sendiri. Selamat lah kan. Haha. Contoh, kalau nak ke platform 5&6, tak boleh…

Makan Halal Di Tokyo : Cara ke Siddique Shinjuku

Makan Halal Di Tokyo : Cara ke Siddique Shinjuku

Siddique adalah salah satu kedai makan halal di Tokyo, yang menyediakan makanan, entah saya tak pasti sama ada India atau Pakistan atau Arab. Menu dia yang kami suka adalah Naan with mutton curry and buttered chicken curry. Dan juga mutton briyani. Nasi briyani dia versi briyani tanam. Roti Naan tu diorang serve panas-panas, tu yang…