Unschooling

Muhammad Belajar Addition with Carrying

Alhamdulillah Muhammad dah semakin mahir buat operasi tambah 2 digit. Kami kenalkan pula dengan ‘Addition with Carrying’ Mula-mula saya agak buntu macam mana nak tunjuk bila kita kena naikkan angka puluh ke depan. Alhamdulillah Allah izin bertemu dengan panduan ajar Addition with Carrying yang jelas, jadi sambil tunjuk Muhammad, sambil buat. Alhamdulillah Muhammad boleh buat…

Unschooling

Muhammad Belajar Substraction

Lambat betul nak progress kan Muhammad dari Addition kepada Substraction sebab Mak dia asyik sibuk pelbagai distraction ? Ada ajar kira pakai jari, tapi agak sukar untuk Muhammad faham. Jadi kena cari cara lain. Hari ni saya nak kongsikan penemuan baru saya. Saya bersyukur Muhammad suka buat Worksheets walaupun dia lelaki, tapi kena the right…

Mengajar Anak Di Rumah | Unschooling

Dapur Maryam

Kadang bila kita belikan anak kita mainan, dia macam tak hargai je. Ye lah, mainan tu di campak lepas tu, biar gitu je. Usah risau, itu petanda anak kita sedang nak kenal, apa benda yang kita bagi kat dia tu. Budak kecik, cara mereka nak kenal sesuatu objek adalah dengan bereksperimen dengan objek tersebut. Contoh…

anakku sayang | Unschooling

Bantu Anak Belajar Skills of Life

Jadi mak bapak ni sebenarnya bukan senang. Kemewahan material bukan segalanya. Antara perkara yang kami sedang struggle, adalah kebolehan anak-anak kami mahir dengan kemahiran yang bagi saya, asas yang membentuk menjadi insan yang berkeperibadian tinggi. Sharing Contohnya, kebolehan untuk bertolak ansur dan berkongsi Sampai sekarang, kami masih berusaha untuk ajar Muhammad dan Maryam untuk bertoleransi…

anakku sayang | Mengajar Anak Di Rumah | Unschooling

Tingkatkan Self Confidence Anak Melalui ‘Play’

Sebab kanak-kanak lebih banyak belajar melalui bermain, walaupun kita nampak macam anak itu sedang main je. Baru baca kat link yang dikongsikan oleh pakar child development, Dr Afzan. Melalui play, anak kita belajar untuk explore the world. Dalam rumah, kebanyakan masa, ibu bapa akan kawal anak. Nak pakai baju apa, itu pun biasanya ibu bapa…

Unschooling

Muhammad dan Alif Ba Ta

Saya perasan, untuk bantu Muhammad belajar sesuatu yang baru, dia lebih senang lekat bila ada aktiviti. Dan kemudian tampal hasil tersebut di dinding. Contoh macam belajar alif ba ta. Dalam gambar ni, nak belajar baris. Saya tiada idea nak buat aktiviti apa, jadinya saya minta dia color. Kemudian nyanyi sikit. Lepas tu, bagi star dan…

Unschooling

Pembaris Sebagai Alat Belajar Mengira

Semalam masa Maryam ambil dan mula bawak keluar barang dari pencil box Shaklee, Muhammad pun datang nak join sekali. Oh, rupanya, dia nak ambil pembaris. Dan rupa-rupanya Muhammad nak mengira kat pembaris tu. Kan pembaris ada nombor senggat, hingga nombor 15. Baru lah semalam perasan pembaris ada sampai nombor 15. Haha. Dia kira one two…