Muhammad Maryam Belajar Tentang Kalendar dan 4 Musim
Family Diary | Unschooling

Muhammad Maryam Belajar Tentang Kalendar dan 4 Musim

Mula-mula Muhammad Maryam tengok globe ni sebab nak tengok haiwan apa dekat negara mana.   Budak-budak, kan. Memang peminat haiwan. Lagi-lagi anak patung ada penguin lah, beruang lah.   P.s : Dinosaur ?? je takde dalam globe ?   Lepas tu jom cari mana Mak Yayam (adik bongsu yang study kat Japan)   Kemudian mula…

Muhammad Belajar Addition with Carrying
Unschooling

Muhammad Belajar Addition with Carrying

Alhamdulillah Muhammad dah semakin mahir buat operasi tambah 2 digit. Kami kenalkan pula dengan ‘Addition with Carrying’ Mula-mula saya agak buntu macam mana nak tunjuk bila kita kena naikkan angka puluh ke depan. Alhamdulillah Allah izin bertemu dengan panduan ajar Addition with Carrying yang jelas, jadi sambil tunjuk Muhammad, sambil buat. Alhamdulillah Muhammad boleh buat…

Bantu Anak Belajar Skills of Life
anakku sayang | Unschooling

Bantu Anak Belajar Skills of Life

Jadi mak bapak ni sebenarnya bukan senang. Kemewahan material bukan segalanya. Antara perkara yang kami sedang struggle, adalah kebolehan anak-anak kami mahir dengan kemahiran yang bagi saya, asas yang membentuk menjadi insan yang berkeperibadian tinggi. Sharing Contohnya, kebolehan untuk bertolak ansur dan berkongsi Sampai sekarang, kami masih berusaha untuk ajar Muhammad dan Maryam untuk bertoleransi…

Tingkatkan Self Confidence Anak Melalui ‘Play’
anakku sayang | Mengajar Anak Di Rumah | Unschooling

Tingkatkan Self Confidence Anak Melalui ‘Play’

Sebab kanak-kanak lebih banyak belajar melalui bermain, walaupun kita nampak macam anak itu sedang main je. Baru baca kat link yang dikongsikan oleh pakar child development, Dr Afzan. Melalui play, anak kita belajar untuk explore the world. Dalam rumah, kebanyakan masa, ibu bapa akan kawal anak. Nak pakai baju apa, itu pun biasanya ibu bapa…