anakku sayang

Cemana nak kenalkan baby kepada Allah?

Alhamdulillah semalam dapat pelajaran yang saaaaaangat best!! Dan sukaaa nak kongsi dengan semua orang =) Pelajaran tentang cemana kenalkan Allah kepada anak kita.

Credit kepada Kak Tinie, for this precious sharing 🙂 Saye belum interview mak sy sendiri macam mana dia terapkan konsep Allah, syaitan,syurga neraka dlm hidup kitorg. Hehe.

Kalau cara Kak Tinie, dia cerita, sejak anak dia Mayrah kecik, dia selalu cerita pasal Allah. Bacakan buku setiap hari. Antara yang dibacakan termasuklah Sayang Muslim, Komik Asuh. Kalau cerita apa-apa, even cerita pasal dinosaur pun,kaitkan dengan Allah. Masa Mayrah kecik lagi, Kak Tinie bgtau dia, yg kita ni orang Islam. Kita percaya Allah. Kak Tinie tanya tentang Allah kepada baby, tapi pastu Kak Tinie jawab sndiri 😛

Bila Mayrah dah 5 tahun, bila tanya siapa Allah? Mayrah sendiri yang jawab, Tuhan kita =)) sejuk tak dengar? =))

Boleh gak cerita tentang doa muslim, petikan dari Sehari Dalam Hidupku 😉

Dan pernah gak Mayrah nampak jiran orang cina sembah tokong kecik kat depan rumah. Mayrah tanya, kenapa jiran tu sembah patung? Pastu kak Tinie ajar yg ada org agama lain, kena hormat, tak bole ejek2 dia. Bila Mayrah tanya, kenapa Tuhan kita lain ngan Tuhan dia? Kak Tinie jawab sebab dia percaya Tuhan dia ada dlm patung. Kita orang islam percaya Allah, Allah tu kita tak nampak. Tapi Dia selalu nampak kita.. Tapi sebenarnya Tuhan tu memang hanya satu =) Hanya Allah! =)

Kalau boring2 baca buku, layan lah kartun kejap. Download je dari Youtube. Budak2 kan suka tengok kartun. Apakata kita tukar, daripada layan Angry Bird, Ben10, Transformers, err, saye tak arif sgt pasal kartun ni 😛 Lebih baik lah layan kartun islamik yg bermanfaat macam Kisah Syamil &  Nadia, Belajar Bersama Diva, etc. Comel2 kartun ni. Cubalah tengok =)) <-- kartun2 ni yg Kak Tinie guna bersama anak2 dia 😉

Jom ngaji! =) Err, sila abaikan diapers cumil itu :0

Tambahan dari saye pulak 😛 Kalau boleh, bila nyanyi nak pujuk anak nangis, cuba kita pilih lagu Asmaul Husna ke, lagu Opick ke, Raihan ke. Elakkan twinkle twinkle little star, atau nursery rhyme yg lain. Music bagus utk rangsang perkembangan otak si comel. Dan menerusi music, si comel lebih cepat absorb sesuatu. Due to this fact, saye pun suka nyanyi, ‘Bismillah, baby Muhammad mulakan, menyebut, kalimah suci, etc.’ <---- ni lagu hijjaz. Hehe. Dan pasang CD lagu2 Raihan - baby Muhammad suka lagu Raihan yang cerita tentang Ababil, Ashabul Kahfi, apa ek lagi satu, yang crita tentang kelahiran Nabi Muhammad. Yang start 'Muuuhammad.. Muuuuhammad' Dia suka dengar nama dia 😛 Mungkin sesetengah ibu bapa rasa, anak kecik lagi, mana lah dia paham. Tapi jangan pandang rendah pada anak, masa kecik ni lah dia boleh serap semua benda yg kita dedahkan kat dia. Cerita je kat dia tentang Allah, cerita nabi, cerita malaikat. Banyakkan cerita yang baik- baik, supaya anak termotivasi nak mencontohi tokoh- tokoh yang kite ceritakan tu. 
Ok tu je nak cerita =) Kalau ibu bapa lain ada perkongsian lain, meh la kongsi =) Moga2 anak2 kita menjadi permata syurga Firdaus, pemberi syafaat kepada kita di alam barzakh dan di akhirat nanti. Ameen, insya-Allah 🙂

Oh lupa, in case sape2 nak berkenalan ngan akak Tinie, boleh PM FB dia, klik sini, atau visit blog dia www.cikgumummy.blogspot.com =)

Published with Blogger-droid v2.0.4

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *