Uncategorized

Cepat Membaca Bersama Set Bahasa Melayu


Set Bahasa Melayu ni gabungan dua set

SET BACALAH ANAKKU
SET ABU ADA AYAM

Dalam satu set ni ada:

  • 2 VCD Fonetik
  • 2 Set Flashcards
  • 1 Buku Mewarna
  • 8 Buku dari Set Bacalah Anakku
  • 1 Buku Panduan Mengajar

Set ni menggunakan kaedah fonetik untuk membantu anak belajar membaca. Tengok juga penerimaan anak- anak. Based on apa yang Kak Syahida share, kalau laju, dalam 2- 3 minggu insya-Allah boleh membaca sendiri =) Kak Syahida gunakan untuk anak- anak dia.Dah sampai ke buku 3 atau 4, dah boleh independent. Buku 5 ke atas kira advance sikit sebab suku kata dia cam complicated sikit.

Yang menariknya, akak ni berjaya gunakan Set Bacalah Anakku untuk sorang anak dia yang autism! Dah banyak buku yang akak ni pakai untuk anak dia, tapi anak tak minat. Alhamdulillah bila cuba Set Bacalah Anakku, anak dia berminat, dan pandai membaca dalam masa sebulan! =)

Saya gabungkan ke dua-dua set ni sebab satu tu complement kepada yang satu lagi. Macam Set Abu Ada Ayam, dia mengandungi flashcard yang besar, size A5. Sesuai untuk budak bawah umur setahun. Kira besar Muhammad sangat sesuai 🙂 Dan cara guna flashcard pulak, bergantung kepada ibu bapa. Ada yang, kalau kita flash je, anak ikut. Ada pulak, kalau kite tampal kat dinding pastu ketuk2 sambil bunyi kan huruf, itu yang anak suka 😉

Flashcard utk bunyi ‘aa’

Set Bacalah Anakku pun tak lah boring sangat untuk budak setahun ke atas. Sebab buku 1 ada beberapa gambar berwarna. Dalam buku tu kita ajar anak membunyikan huruf.

Set Bacalah Anakku

Macam bunyi ‘aa’, untuk api, ayam<-- ni semua ada gambar. Tunjuk dan sebut. Jadi untuk anak bawah dua tahun, boleh mulakan dengan tunjuk dan main flashcard Abu Ada Ayam. Kemudian boleh la tunjuk- tunjuk gambar dalam buku Set Bacalah Anakku. Kalau anak cam boring, boleh ambil inisiatif lukis gambar api, dan sebut api bersama- sama anak 🙂 Sistem dalam set ni sangat bagus. Terpulang kepada ibu bapa, cemana nak gunakan bersama anak- anak 🙂 Oh dalam set ni ada juga buku Panduan Mengajar, boleh juga rujuk kat situ untuk panduan mengajar. VCD pulak membantu menarik perhatian anak. Ada VCD nyanyi lagu fonik, dan ada satu lagi VCD untuk panduan mengajar. Semuanya ada 2 (DUA) VCD 😉 Berminat untuk dapat kan satu set? =)

SMS/WhatsApp/Call 0194093457
PM FB Khadeejah Hasmad 
Email [email protected]

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *