Performance Drink

Cerita Malaysia ‘4 Musim’

Masa musim tengkujuh hujung bulan 2013, heboh orang cerita konon Kuala Terengganu akan mengalami winter siap turun salji.

Winter?

Musim tengkujuh memang normal lah sejuk sebenarnya. Kitorang yang kat Kerteh ni pun bukan takat berkelubung dengan selimut, pakai sweater dalam rumah, tapi sip boleh jimat bil elektrik sebab langsung tak buka kipas.

Sejuk sangat kot.

Tapi normal je tu.

Orang yang tak pernah duk pantai timur je kot nak havoc semacam. Ahaha.

Extreme Panas

Masuk awal tahun 2014, cuaca sangat extreme panas kat Lembah Klang dan seumpamanya. Sampai kawasan paling basah kat Malaysia, Taiping, Perak pun mula kena catu air.

Dah lah panas extreme, jerebu pulak tu.

Oh jerebu ni kat Klang Valley je. Pernah saya balik Shah Alam masa jerebu, terkejut sangat tengok suasana KL macam diselimuti selimut putih.

Putih jerebu, aduh, sakit mata. Bukan takat sakit mata, boleh mengganggu pernafasan, memang kena pakai topeng muka lah

image
Putih jerebu sebaik saja masuk KL

Putih kabus ok lagi sebab nyaman.

image
Putih jugak, tapi putih kabus. Nyaman di mata

Panas extreme ni jugak menyebabkan banyak hutan terbakar secara besar-besaran. Kalau guna highway, memang boleh nampak lah asap berkepul-kepul. 

Pokok pun botak, hitam je

Scene Oversea

Yang comel nya, hehe, fenomena cuaca yang pelbagai kat Malaysia ni menghasilkan beberapa panorama ala-ala kat oversea gitu.

image
Pokok botak ala-ala fall nak masuk winter. Padahal kat Kerteh je ni

Alah tapi dah sokmo nampak, cuma baru sekarang orang ramai cerita.

Tips maintain fit walaupun cuaca panas

Cuaca yang tak menentu ni, kadang-kadang boleh mengundang pelbagai masalah termasuk dehydrated especially kalau panas berpanjangan tanpa hujan kat Kerteh ni.

Dengar citer Klang Valley macam dah hujan.

Kalau cuaca tak menentu dan panas macam kat Kerteh ni,  (jiran ai buat kek, sampai cair icing sebelum sempat siap decorate, sabo aje la, huu)

cuba amalkan tips di bawah untuk maintain sihat dan elak demam selsema etc:

1) Elakkan aktiviti di luar rumah kalau panas sangat, di pernah masuk paper yang cerita pasal heat stroke.

2) Kalau jerebu, sediakan face mask.

Kalau Muhammad sebab takut asthma dia datang semula, memang get ready lah face mask

3) Keep hydrated dengan banyak minum air. Terutamanya waktu musim panas kat Kerteh ni

4) Kalau rumah takde aircond macam kitorang, beli lah kipas stand fan 2 biji ke. Hihi.

Kes malas nak beli aircond, kang nak pindah satu hal. Alhamdulillah kitorang memang ada standby 2 stand fan.

Anak-anak tidur memang ngadap stand fan. Harapkan kipas siling, pasang nombor 5, tapi rasa macam nombor 3

5) Amalkan Performance Drink untuk kekal hydrated.

image

Performance Drink sangat bagus untuk bantu kekal hydrated sebab mengandungi optilyte yang boleh reserve cecair lebih lama dalam tubuh.

Bila maintain hydrated, kita akan jadi lebih bertenaga dan cergas, takde lah bila cuaca panas, rasa ngantuk. Isk

Performance Drink perasa oren, kalau buat sejuk, ohhhh nyamannn.

*slurpp*

Nak dapatkan Performance Drink? 😉

Senang je, just hubungi saya:

Khadeejah Hasmad
SMS/WhatsApp : 019 409 3457
Shaklee ID : 858755

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *