Family

Cerita Saya: Dari Selalu Makan Ubat Kepada Sihat Tanpa Ubat

Saya berasal dari keluarga yang memang makan ubat doktor.

Especially kalau selsema, memang mak akan bagi clarinase atau clarityne, dan paling saya suka, actified, cepat hilang selsema.

Teringat masa saya demam selsema, best sangat mak jaga. Mak buat sup, pastikan makan ubat on time
Teringat masa saya demam selsema, best sangat mak jaga. Mak buat sup, pastikan makan ubat on time

 

Perkongsian Yang Membuka Mata

Saya mula beralih arah ke rawatan alternatif masa pertama kali saya tahu seorang senior saya tak ambil vaksin.

Walaupun pada pandangan peribadi saya, alasan dia rapuh dan alternatif senior saya ni tak valid, tapi saya macam rasa menarik pulak.

Ditambah pula dengan perkongsian salah seorang ibu di Group Facebook tentang abangnya yang tak vaksin anak dan alhamdulillah anak sihat sampai ke besar.

Saya kagum.

Dari situ saya mula baca tentang vaksin.

Muhammad diberi vaksin masa tu.

Tapi setelah lama buat pembacaan, berfikir tambah tolak, saya mengambil keputusan untuk tidak vaksin anak saya.

Jadi vaksin Muhammad berhenti takat umur dia 2 bulan.

Perkara ini memang perdebatan yang hangat.

Tapi benda ni setiap ibu bapa tahu apa yang terbaik untuk anak masing-masing dan bertanggungjawab terhadap kesihatan anak masing-masing.

Saya tidak berminat untuk mempengaruhi sesiapa untuk tidak memvaksinkan anak, sebab kalau anak anda tak sihat, anda juga yang kena jaga, kan? πŸ˜‰

Back-up Plan

Dari keputusan itu, saya banyak membaca dan belajar sebagai pencegahan terhadap penyakit yang diwajibkan vaksin dan juga pelan jika anak kena juga penyakit yang tersebut.

Kena banyak membaca tau
Kena banyak membaca tau

Seiring dengan itu, saya mula ambil tahu tentang rawatan semulajadi.

Kalau demam macam mana.

Selsema, batuk nak buat macam mana.

Macam-macam lagi lah.

Saya siap dah simpanΒ tips untuk demam campak, tapi alhamdulillah takat ni anak saya belum diizinkan Allah untuk kena demam campak, dah nak masuk usia 4 tahun.

Berkenalan dengan makanan tambahan aka Vitamin

Dan sejajar dengan itu, saya mula berkenalan dengan vitamin iaitu Shaklee.

Masa kecik memang saya tak rajin makan vitamin.

Tak kenal pun vitamin tu sangat.

Tapi macam menarik pulak bila ada kawan kongsi yang makan itu jadi resdung hilang, anak asthma makan Omega, anak selalu kena nebulizer, lepas makan Meal Shakes dan Omega, Alhamdulillah tak payah jumpa doktor.

Menarik, kan?

Maka saya pun mula berjinak-jinak dengan vitamin.

Oh, baru saya tahu vitamin ni bukan lah makanan, tapi ia makanan tambahan.

Dan ada banyak jenis vitamin di pasaran; vitamin sintetik, vitamin organik dan vitamin semulajadi.

Kira Shaklee ni kategori vitamin semulajadi sebab tak melibatkan apa-apa bahan kimia semasa pemprosesan vitamin.

Kisah anak-anak saya dan Shaklee

Muhammad mula diserang asthma pada umur 3 tahun lebih.

Selepas aktif bermain, atau kalau sejuk terlebih sikit, Muhammad sangat senang akan batuk kuat sampai akhirnya muntah satu badan, cover kepala lagi.

Syukur dikurniakan suami yang penyabar untuk uruskan Muhammad.

Tapi tak kan nak biarkan asthma gitu aja.

Memang kami bagi inhaler, tapi suami kurang berkenan kalau asyik nak kena drugged Muhammad.

Jadi kami pun cuba bagi Meal Shakes dan Omega.

Omega memang akan mengeluarkan kahak dengan sangat gembira.

Alhamdulillah, hari ini, Muhammad boleh berlari-lari dengan gembira tanpa kemudian batuk-batuk muntah πŸ˜€

Dah buat main dalam bilik air je inhaler ni
Dah buat main dalam bilik air je inhaler ni

Kalau Maryam tak sihat seperti selsema atau demam panas, saya sendiri akan up kan pengambilan Vitamin C, Omega dan Garlic, sebabnya saya menyusukan Maryam, dan khasiat semua vitamin akan di alirkan ke tubuh Maryam melalui susu saya.

Alhamdulillah Maryam pun cepat sihat πŸ˜€

Saja nak cerita tu pagi-pagi πŸ˜‰

Dah bersawang sangat blog saya ni, kena nak mengomel jugak kat sini πŸ˜›

Jemput ke blog anak buah saya yang tak jemu kejar saya untuk tunjuk ajar –> Norliza Osman, Huda Salleh, Naimah Wahab

Cantik kan theme baru suami saya tolong buat πŸ˜‰

Oh, kalau anda berminat nak cuba Shaklee untuk anak yang asthma, cepat-cepat lah contact saya ye πŸ™‚

Kesian kat anak yang asyik nak kena nebulizer.

β™₯ Khadeejah HasmadΒ β™₯
SMS/WhatsApp : 019 477 3457
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

7 Comments

  1. Salam,

    Cuba fikirkan juga bagaimana masa depan anak dalam hal vaksinasi ni, KPM mahukan rekod immunisasi sebagai keperluan pendaftaran di Tadika dan SK..

    1. Salam Puan πŸ™‚

      Terima kasih atas concern Puan. Ya, perkara tersebut telah di ambil berat dan ibu-ibu lain yang tak vaksin anak tetap menyekolahkan anak dengan gembira πŸ˜€

      Sekali lagi, comment ini bukan bertujuan untuk berdebat. Saya hormati pendirian Puan πŸ™‚ Terima kasih kerana sudi baca entry saya πŸ˜€

  2. Betul sangat..
    Anak pertama saya kurang membaca sikit.. So bagi vaksin sepenuhnya..
    Untuk anak kedua sempat smpai bulan kedua sahaja..
    Lepas tue mmg tak bagi vaksin…
    Tapi disertai back up plan la..
    Bagi anak2 makanan yg sihat dan suplemnt utk bantu sistem imunisasi kan.
    Setuju dengan deeja..

  3. nice info..
    betull.. skrg ni if aqil bersin2 je ..batuk ke.. cepat2 kasi omega + nutriferon..
    macam vitamin c chew + mealshake.. mmg kasi setiap hari .. πŸ˜‰

  4. info yang baru bagi saya..
    rupanya kita boleh kata tak nak vaksin yer..anak2 saya semuanya dah lengkap vaksin, kecuali yang ke-4.saya lambat kenal SHAKLEE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *