Uncategorized

Cloth Diapers 101

Bismillah wa Alhamdulillah.

First time tahu pasal cloth diapers (CD) adelah mase univ final year kot, Kak Erin crita2 sket. Tapi memandangkan saye masih seorang pelajar, saye buat dono je. Then Kak Ira dok promote Cloth Diapers Kasihku Sayangku. Beli je la, mase tu keje. Tak sayang duit kot sebab tak study dulu brand ape yg best. Huk2.

Di Kelilingi CD

Cloth Diapers adelah perkara paling menjimatkan buat parents. Teringat mase Muhammad baru lahir, ya Allah…. duit mengalir macam air sebab nak beli diapers tiap minggu T____T Mase tu belum konfiden nak ber CD. Last2, hubby dok tanye bile nk gune CD yg melambak tu, saye pun mule lah try, at Muhammad 2 months.

Apa itu Cloth Diapers?

Bahasa melayu nye – lampin kain. Tapi lampin kain zaman sekarang lain ngan lampin kain zaman dulu. Zaman dulu, lampin kain guna kain napkin, serapan tak berapa kuat dan mudah bocor- ni ikut cakap mak saye lah.

Lampin kain zaman sekarang, di buat daripada macam2 jenis material, tinggi daya serapan, tak mudah bocor. Tapi ada gak orang yg kena cloth diapers dia bocor. Dan lampin kain zaman sekarang banyak corak cantikkkk πŸ˜€

Contoh bagaimana CD itu menjimatkan saye

Kiraan duit perlu keluar untuk setahun
Disposable Diapers Pet – Pet:
  • Seminggu = RM 36
  • Sebulan = RM36 x 4 minggu = RM 144
  • Setahun = RM 144 X 12 bulan = RM1728

Cloth Diapers
  • Paling mahal beli : RM60
  • Untuk penggunaan terbaik Muhammad : 15 keping x RM60 = RM 900
  • Tapi cloth diapers saye mostly RM30+ je. So murah lagi la dari RM900. RM60 tu sekeping dua je~
  • Kalau pandai jaga, boleh turun ke adik- adik yg lain πŸ˜‰
Beza setahun perbelanjaan : RM 1728 – RM 900 = RM 828!
Disposable Diapers tak boleh waris pada adik2 sebab sekali guna dah kena buang. Huhuhu

Alhamdulillah sekarang dah fully CD sebab dah jumpe CD2 yg lebih best dari Kasihku Sayangku. Jangan marah ye Kak Ira πŸ˜‰Β 

Kiri -Grobaby, Kanan -Kasihku Sayangku
See the difference?
*qq minky xde dlm gambar sbb tgh basuh..

Jenis CD yang saye ada

* Pocket CD

  • CD ni ada poket, utk masukkan insert
  • Insert rupa dia macam sehelai kain panjang
  • Fungsi insert adalah untuk serap shee shee

* AI2 – All in Two (kot la ni name type diapers tu :P)

  • CD ni takde poket untuk masukkan insert, tapi ada soaker pad dan booster
  • Soaker pad untuk serap shee shee baby.
  • Booster untuk menjadikan lebih banyak shee shee baby dapat diserap, kata mudah- menambah serapan CD
Pemandangan bahagian dalam AI2 dan Pocket CD

Aksesori CD saye

Jenis Insert/Soaker Pad/Booster
Semuanya berfungsi untuk menyerap shee shee baby supaya babyYang saye tahu ada 3 jenis, diperbuat dari bahan:
  1. Microfibre – paling kurang daya serapan. boleh bertahan hampir 4 jam
  2. Bamboo – tinggi daya serapan. boleh bertahan hampir 6 jam
  3. Hemp – paling tinggi daya serapan. boleh bertahan hampir 12 jam


dari kiri: Grobaby soaker pad, Bamboo booster, rupa microfibre insert

Flushable Liner

  1. Kegunaan flushable liner adalah, bila baby wabek (poo poo), kite boleh terus flush liner dalam toilet. Takyah nak susah2 cuci CD yg terkena kotoran wabek
  2. Tapi dalam sehari saye pakaikan Muhammad sekali je. Entah, sebab cam mahal je liner tu, and Muhammad pun jarang wabek.

A Roll of Grovia Organic Flushable Liner

Wetbag/ Plastik Biasa
  1. Kalau orang yg kerja hantar anak kat tadika, atau if kite travel, CD yang kotor di simpan dalam wetbag atau plastik atau ape2 bag yg kalis air dan kalis bau.
  2. Saye gune bag untuk simpan sleeping bag, kalis air yg dapat masa PIPE kat PERMATA


Baldi Kering/ CD Bin
  1. Untuk simpan CD yang kotor sebelum basuh dalam laundry, supaya bau ‘harum semerbak’ tak bertambah semerbak dan untuk simpan. Pastikan Baldi atau CD Bin kering untuk elak pembiakan bakteria yang tak di ingini
  2. Biasa orang guna baldi kering, tutup dengan pape. Tapi kitorg jumpe mnde lebih senang – gune dustbin yg berpenutup. Ngeh3. Dustbin tu pun kalau tak buat semak je kat dapur, baik guna untuk CD kan πŸ˜‰

Dustbin convert jadi CD Bin

Laundry Net

  1. Kami letak CD Shell dan soaker pad dalam laundry net. Sebab nak elak CD Shell dan soaker pad rosak kena dinding2 laundry.
  2. Insert dan booster boleh saja di biar kan berenang-renang gumbira di dalam laundry πŸ˜‰

Laundry Net beli kat Giant

Sabun CD
  1. Boleh guna Soap Nut atau Laundry Ball
  2. Boleh guna sabun Rockin’ Green Detergent, Charlie’s Soap (powder), Pureen HAD (powder), Pureen HAD (liquid), Tiny Bubbles Detergent, LunaCare Detergent, Cosway Kiddiewash, Might Detergent, Fab, Trojan, Kuat Harimau
  3. Jangan guna kan sabun yang berpeluntur atau sabun yang ade softener,enzyme, bleach/whitener/anti bacterial properties/oils
  4. Jangan guna Pureen Kiddiwash, Pureen ABD, Kao Attack, Nappikleen, Top Detergent
Tatacara Urus CD – care saye πŸ˜€

Sebelum Pakai CD
  1. Bile dah beli CD, jangan terus pakaikan pada baby.
  2. Cuci dulu set CD untuk membuang minyak2 kilang dari set CD
  3. Ini membantu set CDuntuk berfungsi menyerap shee shee dengan lebih banyak
  4. Lebih kerap kite basuh CD, lebih tinggi daya serapan CD tu
  5. Seeloknye sebelum guna basuh CD 3 kali dengan air biasa dalam laundry. Basuh-jemur-kering 3 kali
  6. Atau kalau dah tak sabar nak guna CD boleh basuh dengan air panas sekali sahaja. Kui kui.

Cara urus CD
  1. Di RumahΒ 
    Saye adelah seorang surirumah ^_^ Erm, care saye malas sikit

    1. Pakaikan Muhammad CD.
    2. Lepas kira- kira 3 atau 4 jam tukar CD. Saye tak pakaikan CD lama-lama unless kalau travel, sebab sian la kat dia dok terperam je shee shee dalam tu.
    3. Mase tukar CD, letak CD dalam CD Bin.
    4. Kalau baby wabek, kitorg basuh dulu wabek tu. Jangan berus ye, sebab nanti rosak insert/booster/soaker pad
    5. Seeloknye bilas supaya CD tak kering bersama shee shee- perkara ni akan mengurangkan jangka hayat CD. Tapi saye tak bilas CD sebelum letak dalam CD Bin sebab malas. Lagipun CD tu dalam 4 5 jam sat lagi saye basuh dalam laundry- kna basuh setiap hari sebab CD ada 13 je
  1. Di rumah pengasuh/ taska/tadika
    Untuk ibu bekerja (cara oleh kak Nik)
    1. Bekalkan taska dengan 5 CD, ikut keperluan anak. Contoh kiraan berapa CD yg perlu di bekalkan; anggaran 1 CD + 1 insert/soaker pad/booster bertahan 3 jam:Β 
    2. Bila nak tukarkan CD, babysitter simpan CD kotor dlm wetbag/plastik yg Dibekalkan. Kalau dia rajin, dia bilaskan pastu perah, kalau tak, simpan je CD kotor tu as-it-is. Kalau ada wabek pn takpe
    3. Nanti balik rumah kite basuh.Β 
    4. Boleh juge tunggu weekend baru nak basuh, tp kena bilas dulu lah CD kotor tu, perah dan simpan dlm CD Bin. Cara mudah bilas -mase mandi shower, pijak2 CD, pastu perah. Jimat masa~

  1. Semasa long distance travel
    Last weekend semasa melawat kawan hubby di KT

    1. Pakaikan Muhammad CD Grobaby sebab fit dan tahan 6 jam. Bawa spare 1 set Grobaby, 1 set Qqbaby Minky. Sesiap letak flushable liner -in case Muhammad wabek, takyah kami bersihkan CD. Kiraan CD saye macam ni:Β 
    2. Bawa juge beg kalis air. Malas nak kluar duit beli wetbag.Β 
    3. Alhamdulillah, tukar sekali je kat Masjid Terapung Kuala Ibai. Tukar sebab dah lebih 3 jam, tho’ Grobaby blh tahan lama, tapi xsampai ati nak kasi Muhammad pakai diapers lama2, lagipun tgh rajin πŸ˜›Β 
    4. CD Grobaby yg kotor letak dalam beg kalis air. Balik rumah baru basuh macam biasa.

Basuh dan jemur CD
  1. Oleh sebab saye belum bilas, laundry lah yg kena bilas. Set pada wash + rinse, set water level high, program pada speedy. Kene bilas sebab kalau tak, tak betul2 bersih
  2. Lepas habis sesi bilas, baru basuh gune laundry jugak. Set wash+rinse+spin, water level mmg dh high, program Normal. Biasa kami basuh je baju baby yg lain skali bila sesi membasuhΒ 
  3. Pastu jemur. Seeloknye jemur kat panas matahari. Tapi sebab apartment ni macam susah nk dpt cahaya matahari, kami jemur kat dalam je, depan kipas. Tambahan pule CD kasihku sayangku tu lambat benar kering nye T_____TΒ Β 
  4. Tapi kate lah wabek baby berwarne dan tak hilang mase kite cuci sebelum letak CD dalam CD Bin, jemur lah di bawah matahari atau sapu sikit sabun cuci pinggan sunlight untuk hilangkan kaler tersebut. ALhamdulillah takat ni berkesan ngan CD2 saye
1. process: wash+rinse
program: speedy
water level: high

2. process: wash+rinse+spin
program: normal
water level: high
3. jemur CD πŸ™‚

Senang tak ^^”
Beza CD ngan disposable diapers ni-Β  disposable diapers, lepas guna kite terus buang dlm tong sampah. CD ni, lepas gune, terus ‘buang’ juge, tp dlm CD Bin lah. Pastu basuh.

Dan saye tak kesah sangat pasal corak, tapi boleh excited gak la tengok corak best2. Sekadar excited, kalau berkeperluan, baru decide untuk beli. Cam sekarang tengah tunggu Bamboolite Ladybird dan Bamboolite Jungle dari Kak Long Nuzula πŸ˜€ Itu bakal merupakan CD ke 2 dan ke 3 yg printed. Sebab nak cukupkan 15 keping CD. Selesa sikit la nak ber CD, takde la cepat2 nak kena basuh CD kotor πŸ˜› Kes pemalas. Heheh

Pada pendapat saye, jika anda mempunyai kurang 20 keping CD, macam saye~ seeloknye carilah CD yang:

  1. Senang kering lepas basuh – so that tak rush basuh CD
  2. Daya serapan tinggi – insert/soaker pad/booster di buat dari hemp/bamboo
  3. Fit, tak bulky – nanti nak bawak baby berjalan seronok sikit.

Jom ber CD! πŸ™‚
Oh, this weekend ada Great Cloth Diaper Change event kat Puchong. For newbies, kalau tak salah, ada talk pasal CD. Mari beramai -ramai ke GCDC πŸ™‚

Untuk maklumat lanjut tentang Cloth Diapers, boleh je if nk emel/pm fb saye πŸ™‚
Tapi kawan -kawan sangat digalakkan menuntut ilmu dari blog:

  1. Kaklong Nuzula
  2. Kak Nik
  3. Kak Mummycare Liza
  4. Kak Farhana – baca review pelbagai jenis CD
  5. join Group Malaysian Cloth Diapering Parents di facebook
  • untuk berdiskusi lanjut tentang CD
  • bertanya soalan – kalau nasib baik, yg pakar akan jawab. Kalau tak, drg suh cari thread kat bawah. Adeih~
  • menambah koleksi CD andaΒ  πŸ˜‰

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *