Darah Tinggi

Darah Tinggi : Punca dan Rawatan

Biasa orang panggil darah tinggi ni penyakit orang kaya, sebab closely related kepada gaya pemakanan seseorang. Hihi. Eh, tapi rasanya semua orang pun kaya, kan? Kaya budi, kaya rohani, kaya senyuman? Kekekeke.

Ok ok.

Darah tinggi ni salah satu punca penyakit kronik termasuk sakit jantung, stroke dan sakit buah pinggang. Tak ke seram dengar?

Darah tinggi tak boleh bawa main ye. Encik Fahmy ni dua kali jatuh tiba-tiba disebabkan masalah bacaan darah tinggi yang tak terkawal.

[vimeo id=”119773013″ width=”600″ height=”340″ position=”center”]

Punca darah tinggi berlaku adalah, bila jantung kita pam darah, darah akan menolak dinding arteri dengan sangat kuat. Kalau tekanan dari darah ini terlalu kuat untuk jangka masa yang panjang, ia boleh merosakkan tubuh.

punca tekanan darah tinggi

Cuba bayangkan, paip air yang masuk rumah kita dari jabatan air, pressure terlalu tinggi melebihi had yang ditetapkan, pasti akan pecah jugak.

Bacaan Darah Tinggi

Bacaan tekanan darah di ukur sebagai systolik (tekanan darah bila jantung pam darah) dan diastolik (tekanan darah masa pause kejap dari pam darah).

Biasanya bacaan tekanan darah ditulis secara (systolik)/(diastolik) , contoh 120/80 mmHg.

Rujuk jadual di bawah untuk bacaan tekanan darah yang normal, dan tekanan darah tinggi.

Tekanan Darah Tinggi

Punca Darah Tinggi

Antara punca tekanan darah tinggi termasuklah makan terlalu banyak sodium atau makanan yang masin, kurang bersenam dan terlalu banyak makan sampai overweight.

Stress

Bila kita stress, jantung akan mula pam darah dengan sangat laju. Kalau perasan, masa stress kita akan rasa berdebar – debar. Bila jantung pam darah dengan laju, darah akan bergerak dengan laju dan bertekanan tinggi dan menghentam dinding arteri dengan kuat.

Ini akan menyebab tekanan darah tinggi.

Kolesterol

Bila kolesterol dan lemak terkumpul dalam salur darah, perjalanan darah akan terganggu. Analoginya, bila ada road block kat highway, highway pun boleh jem, betul tak? Macam tu lah konsep kolesterol dalam salur darah.

Kolesterol dan lemak akan menyebabkan laluan dalam salur darah mengecil dan sekaligus menyebabkan ‘jem’. Masalah nya, bila laluan mengecil, jumlah darah yang di pam tak berkurang pun, jumlah darah tetap sama.

Bila jumlah darah yang sama, lalu melalui salur darah yang makin kecil ni, tekanan pada dinding arteri akan menjadi tinggi dan menyebabkan masalah darah tinggi.

Garam

Garam dikatakan menjadi salah satu punca darah tinggi. Tapi bukan semua orang yang makan garam berisiko untuk kena darah tinggi. Dan bukan lah bermakna kena cut terus garam dari makanan. Semua pun kena bersederhana, kan?

Sebenarnya sodium yang di dalam garam boleh menyebabkan darah tinggi, sebab, sodium ni boleh menyebabkan salur darah menyimpan lebih banyak air dari biasa. Bila salur darah mengandungi lebih banyak air, jantung terpaksa bekerja lebih keras untuk pam darah untuk mengharungi air di dalam salur darah.

Err., faham ke 😛

Dan ini menyebabkan tekanan darah tinggi

Supplement Shaklee Untuk Darah Tinggi

Shaklee menawarkan dua supplement untuk utama untuk membantu mengatasi masalah darah tinggi. Set Darah Tinggi Shaklee termasuklah Omega Guard dan Vivix

Omega Guard

Omega Guard berfungsi untuk membakar kolesterol dan lemak jahat yang melekat pada dinding arteri, sekaligus clear kan semula laluan darah dalam salur darah. Ini membantu mengurangkan bacaan tekanan darah tinggi

Vivix Shaklee

Vivix mengandungi resveratoral. Resveratoral mencegah keradangan yang berlaku pada salur darah yang menyebabkan tekanan darah tinggi.

Resveratoral juga membantu meningkatkan keupayaan salur darah untuk bertindak balas kepada tekanan darah yang berubah- ubah.

Bacaan 200 turun dengan Vivix
Bacaan blood pressure 200 turun dengan Vivix

Dapatkan Omega Guard & Vivix anda sekarang!

Hubungi saya:

admin-ajax.php

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *