Muhasabah

Doa Banyak-Banyak Tapi Tak Dapat-Dapat, Kenapa?

Ya betul, ada antara kita diuji, doa banyak-banyak, zikir pun banyak, amalan sunat pun banyak, tapi masih ditimpa ujian.

Apakah Allah tak dengar apa yang kita hajatkan?

Jangan termakan hasutan syaitan ye kawan-kawan.

kembali kepada Allah

Kita mungkin tak dapat yang kita nak, sebab kita fokus kat satu pintu sahaja. Kita terlupa nak buka mata untuk lebih peka kepada lebih banyak perkara.

Kehilangan Sifat Buruk

Bila kita baca Quran, bila kita rajin berdoa kepada Allah, kita sedang menghasilkan caj positif dalam diri kita. Komunikasi dengan Allah ini umpama mengalir dalam air sungai yang sejuk dan tenang.

Oh itu perasaan saya dapat masa istikharah untuk suami 😛

Tenang itu hanya akan dapat bila kita serah sepenuhnya kepada Allah. Secalit pun takde harapan pada manusia.

Dan tenang ini lah yang akan cuci kita secara tidak langsung dari sifat-sifat entah hape-hape.

Tak payah orang paksa, kita sendiri akan ter-berubah sendiri asbab kita kerap berkomunikasi dengan Allah. Dia yang akan pimpin kita, holding our hands.

Indah sungguh perasaan itu. Rugi tau kalau tak cari.

Dapat Perkara Lebih Baik

Kadang memang apa yang saya minta, saya tak dapat -especially doa nak naik rank setiap bulan. Haha.

Tapi yang saya nampak, Allah bagi rezeki muchhhh better! Seperti credit card dah clear!!!!!!

Ya Allah, sebak sangat-sangat rasa :’) Dulu, tak expect boleh bebas credit card… Banyak ok amount dalam credit card tu. Which means more than 5k.. Ya Allah! :’)

Dan macam-macam lagi nikmat termasuk dapat tuan rumah baru yang super baik, yang bersihkan rumah sebelum kami masuk rumah! Sebelum ni dapat tuan rumah yang sangat baik dan peramah, duduk 3 bulan je pun dia ok. Baiknya!! Sob sob.

Bukan senang nak dapat tuan rumah baik tau. Dulu masa PJJ dengan suami, tuan rumah saya di KL adalah, ok je lah. Rumah pun kena cuci sendiri. Huhu

Dan banyak lagi nikmat lain.

Jangan tutup mata kepada benda lain. Paling koman, bersyukur lah kita masih hidup bernafas di dunia.

Let’s thank Allah today! ^_^

Khadeejah Hasmad

SMS/WhatsApp : 019 409 3457

Shaklee ID

Similar Posts

9 Comments

  1. Terima kasih Khadeejah atas perkongsian ini.. Memang betul, kadang-kadang puas kita berdoa, minta, merayu, tapi tak dapat-dapat apa yg kita nak..
    Tapi apa yg bestnya… Kita dapat sesuatu yg lain yg tak disangka-sangka…
    Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui apa yg baik utk kita…. 🙂

  2. memang betul apa yg deeja tulis ni..dulu selalu terfikir..nape la doa tak makbul pn..tp bila kita yakin dgn perancangan Allah..yakin apa yg Dia tentukan tu sangat baik untuk kita..Dia sentiasa beri yg terbaik buat kita lebih dari apa yg kita perlukan.

  3. Terima kasih..

    Saya terasa amat kerdil sangat..muhasabah yang amat berguna untuk saya. Terima kasih juga sebab share kat sini..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *