Hajar First Day Meniarap

Birth story pun belum habis karang 😂 Sorry sayang. Tunggu kejap ya.

Tiba-tiba nak cerita Hajar pertama kali meniarap, saja je.

Masa ni baru balik rumah dari rumah Mak.

Macam biasa lah, Hajar kalau tadi kat rumah Mak dah lena, bila sampai rumah sendiri akan terbangun semula sebab Maryam & Hannah nak main sama-sama.

When it’s time to sleep, saya pun konon nak offer menyusu.

Tapi Hajar tak nak walaupun action Hajar ni macam tengah cari susu.

Hmm, ini mesti sebab nak praktis meniarap.

Ye lah ye lah layankan saja.

Time Hajar nak berpusing tu I didn’t cheer or anything. I just watched her patiently dari belakang.

Mungkin jenis Hajar nak suasana senyap, after few tries malam tu, Alhamdulillah akhirnyaaaa berjaya pusing!

Yeay!! Alhamdulillah!! Mak excited lebih

Cubaan keluarkan sebelah lagi tangan

It was on 19th August at about 12:38 pm.

Amboi kemain juga saya ni. Haha.

Bagi can lah.

So Hajar, chaiyok chaiyok!!

One thing amazing about babies learning to turn or later to crawl and to walk is that, they do all these without our interruption.

They know how to do it by instinct. Without us pushing or forcing.

They did these tirelessly, one failure after the other failure until they master it.

Nak kata babies sejak kecil lagi ada keyakinan yang tinggi dan keinginan nak belajar.

Jadi bila dah besar macam usia 1-2 tahun tu tak payah lah paksa-paksa supaya cepat membaca, mengira etc.

They will get there when they are ready.

Tanggungjawab parents hanyalah give them trust dan sediakan environment yang membina, bukan shove with gadgets and so much other material.

This reminder is for me.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Shares