Muhasabah

Harga Sebuah Kejayaan

Kadangkala apa yang kita nak tu, susah sangat nak dapat. Dah usaha, tapi jatuh. Usaha lagi, jatuh gedebukkk lagi. Usaha lagi, jatuh makin jauh.

Fear not.

Kegagalan hari ini bukan kegagalan selama-lamanya.

Kenapa?

Cuba semak kembali kisah Thomas Edison bertemu the first working light bulb.

Adakah dia cuba sekali, terus berjaya? Atau cuba 5 kali, dah dapat hasil yang diingini?

Tidak!

Dia cuba beratus kali. Dan akhirnya cubaan yang ke 10,000 (sepuluh ribu), baru jumpa cara untuk light bulb berfungsi baik.

image

Kata lah dia give up pada cubaan ke 3, agaknya sampai sekarang kita hidup dalam pelita minyak tanah.

Improve diri

Kegagalan adalah tiket untuk improve diri kita, improve skill kita dan macam-macam lagi.

Sebagai contoh, kami muhasabah diri kami, kalau lah perjalananย  kami sangat mudah dalam bisnes, dah tentu kami takkan explore ilmu SEO, email marketing, NLP, reverse psychology dan pelbagai lagi.

Dah tentu kami akan stuck kat ilmu FB Ads saja.

Dah tentu kami tak akan kenal dan networking dengan ramai personaliti hebat dalam dunia Internet Marketing. Jangan pandang enteng bisnes online ni.

Ramai yang memilih hidup sederhana, padahal income berkepuk-kepuk dalam bank (merujuk kepada selain bisnes Shaklee, kalau Shaklee tu, semua orang tahu lah kan ๐Ÿ˜‰ย  )

Dan juga dah tentu kami tak akan kenal susuk Nick Vujicic yang saya sendiri dulu macam tak percaya bila tengok gambar dia, betul ke dia ni takde kedua belah tangan dan kaki, macam mana survive?

image

Kami yakin, kami destined untuk purpose yang beyond being Shaklee’s Presidential Masters (Eh ni pengedar Shaklee je tahu pebende, hehe)

Di asbab kan itu, Allah sedang menyediakan kami secara emosi, spiritual dan pelbagai skill.

Jika anda merasa anda buntu, berada di jalan mati perjalanan anda, tarik nafas. Take a break.

image

Cari kebaikan di dalam masalah. Gagal bukan bererti gagal. Tapi ia merupakan salah satu laluan ke destinasi yang sejuta kali lebih baik.

Khadeejah Hasmad
SMS /Whatsapp : 019-409 3457
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *