Uncategorized

Hari Guru

Bismillah dan Alhamdulillah
Oh hari ni hari guru. Hari ni birthday hubby tersayang juge! 😀
Bercakap tentang hari guru, saye teringat kepada guru yang paling hebat, paling dedikasi, paling berjasa dan paling sabar mengajar saye – Mak saye! 😀
 kami sekeluarga 😉
saja suka- suka letak gambar family shah alam ^^

Sejak kecik, memang mak yang ajar saye semua mnde, even pelajaran di sekolah. Teringat masa sekolah rendah, saye tak faham maths, sampai sekarang saye ingat macam mana mak guna analogi untuk kasi sayaa faham konsep maths. Insya-allah itu juge yang akan saye sampai kan pada anak – anak saye.

Mase sekolah menengah lak, mak akan tuition kan kami waktu malam pada hari sekolah. Mak akan beli banyak buku revision, buku latih tubi. Mak beli buku revision pelangi, sasbadi dan mahir. Memang tebal- tebal. Mak akan baca semua buku setiap satu, then mak buat pulak buku latihan latih tubi, ada lah dekat 2 3 buku. Mak buat cemni untuk setiap subjek yang kami belajar. Kate lah untuk PMR ada 8 subjek, mak baca dan buat latihan untuk semua 8 subjek! Semua ni untuk preparation untuk ajar kami anak -anak nya malam nanti.

At night, mak akan mula kan profession sebagai guru tuition. Anak murid nya adalah kami adik – beradik je 🙂 Tanya lah soalan belit -belit, simpang -siur cemane pun, sume mak boleh jawab kan. Hebat tak?

Kalau saye tak faham pape kat skolah, saye boleh balik rumah, tanya mak. Mak lebih pandai analyze dan tackle masalah saya dalam pelajaran berbanding cikgu – cikgu kat sekolah. Bukan lah nak kata cikgu kat sekolah tak pandai ngajar, tapi mak lebih personal dan lebih memahami. Mak tahu cene nak kasi saye faham sesuatu, tahu juge cene nak ajar sesuatu perkara yang baru kat saye dan adik – bradik. Bukan senang nak cari seorang cikgu sekolah/ cikgu tuition yang dapat detect problem kite dan coach kite, unless kite amek private tuition yang satu jam = RM 50 (harga kat shah alam/kl)

Benar lah seorang ibu adalah guru terbaik buat anak – anak. Mak akan tahu inside out anak sendiri, sebab dia yang membesarkan anak tu sejak kecik. Alhamdulillah bila grad, alhamdulillah dapat offer ABB – saye tolak dengan mengada- ngada nya sebab nak dok umah lama sikit :P, dapat juge offer Petronas, tapi keje setahun cemtu je. Quit mase pregnant 😛 Adeih, jgn marah ye mak… Sebab mengagumi peranan mak sebagai seorang ibu lah, saye berkeputusan untuk berhenti kerja, dan menjadi suri untuk suami, serta guru buat anak – anak. Huhu. Walaupun surirumah ni tak de income, tapi income kat akhirat insya-Allah berlipat kali ganda.

Kewangan keluarga? Entah ler, saye tengok family saye alhamdulillah saye sniri tak pernah rasa tak cukup. Lagipun mak apak saye memang jenis tak pernah beritahu masalah pada anak – anak. Mak apak sentiasa ajar dan terapkan bahawa, yang penting adalah duit berkat, bukan duit yang banyak untuk membahagia kan hidup. Contoh mem berkat kan duit? Sedekah lah pada anak yatim, atau pusat – pusat yang memang tujuan dia untuk membantu masyarakat. Cam masa kerja dulu selalu lah kasi sikit kat Ustaz Ghazali, dia pioneer untuk pusat pemulihan akhlak wanita kalau tak salah

Pernah saye tengok mak ajar salah seorang adik saye untuk ngaji, tapi susah benar adik tu nak faham. Tapi mak tak berhenti untuk terus ajar sampai adik tu dapat ikut. Saye tanye mak, cene mak boleh tahan sabar ajar kitorg. Mak kate, kalau bukan mak, nak harap kan sapa ajar anak – anak dia? Subhanallah…

Hasilnye, adik saye bila masuk skolah, asik – asik muka dia je jadi wakil sekolah untuk pertandingan baca qur’an, hafazan. Kalau dia demam pun, cikgu panggil. Heh~ Moga saya juge mampu sesabar itu dan tak outsource tugas mengajar anak sepenuhnya kepada cikgu- cikgu sekolah..

Selamat hari guru kepada mak Siti Hamizan :)) , kakak ipar Fatimah Azizi, Sepupu Shadah, Kak Ina, Ain, Mak Tam Jitra, Pak Tam Jitra, Mak Ngah Ma, Ikeen Lecturer Uniten, Kak Sumay Lecturer Uniten, semua kawan2 yang rase nye tak sempat nak list kat cni dan pembaca blog yang budiman 🙂

p/s: ada tak hari jurutera agak nya? Boleh lah kasi can hubby cuti sehari 😛

Similar Posts

4 Comments

  1. hahaha. ader gaks terselit nama..tp, awat nama ikeen dulu? hahaha… erm, deeja..nak ker hari jurutera??? cam cikgu, hari Guru, bukannyer cutii pun?? hahaha.. btw, deeja mm.. apa pendapat u pasal BCG etc eyhh? dah ada study ker? huhu ;p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *