Gentle Natural Birth

Hidayah melalui Barbara Harper the ‘Guardian of Gentle Birth’

Last Sunday, I attended a talk by Barbara Harper. She is a midwife from US. Talk about gentle birth. Well actually patut birth ni x yah nak di klqsifikasikan sebagai natural ke normal ke, sebab ia memang naturql dan normal sebenarnya. Tak perlu pun doktor. Wahahaha. Midwife and supports, tu yes, perlu. Kalau cakap kat facebook ni, mesti ada kena hentam 😛

Kepercayaan dia kepada Tuhan is far beyond what I expected. Saye adalah budak yang never miss usrah masa kat universiti. Mase after universiti je x rajin pergi. Never ever sorang pun naqibah atau sesi usrah buat saye berperasaan seperti selepas saya pergi talk Barbara Harper. Never!! Even if saye attend usrah naqib/naqibah jemputan, I’ve never felt this way to Allah..

Lepas solat zohor that day, mase sesi nak berdoa…….saye terkedu. I froze. Mengalir air mata. Tertunduk kepala… Malu… Malu yang amat kepada Allah. Malu ya Allah… Malu *menangis* Bagaimana, matsaleh yg bukan Islam, lebih meyakini kuasa Mu, berbanding saya??? Saye ingat saye dah cukup arif tentang selok -belok bersalin, tentang how Allah design our body. But NO!! Matsaleh tu lebih meyakini Allah berbanding saya!! *menangis lagi* All I can say, Subhanallah, Maha Suci Allah TUHAN YANG MENCIPTAKAN segala sesuatu!! *tears*

Dear Allah, terima kasih sgt3 utk peluang ini. Hanya yang terpilih. Dan I really wonder, how Soo Wai Han handle orang2 yg datang kat dia, tapi with strong belief to hospital. Whoaaaa. Kena berjiwa besar tu. Kalau x, tak da lah dia buat kelas kan? Mari belajar utk berjiwa besar.

Oh lots of thanks kepada Hayati Muzaffar dan Ayuni Zainuddin, for helping me to understand the mothers yang masih lagi tebal dgn belief to hospital & obgyn. Mereka memang org hebat. Thank you so much Ya Allah… *tears*

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *