Jadi Ahli Shaklee

Hidup Anda Adalah Pilihan Anda

Sebelum Kak Azrin bertemu dengan Shaklee, dia disahkan menghidap TB. TB ni macam kronik sampai doktor minta dia jalani rawatan selama 8 bulan berturut.

Dan dalam tempoh 8 bulan tu, dia tak dibenarkan mengandung.

Tapi takdir Allah, dia disahkan mengandung masa treatment masuk bulan ke-5. Dia risau sangat, adakah baby dia akan selamat dengan ubat yang dia ambil.

Kalau orang lain happy bila dapat tahu mengandung, Kak Azrin penuh dengan kerisauan dan susah hati.

image
Dari kiri, Masters Kak Anum, Omak Lyna Noh, Masters Azrin. Credit gambar Omak πŸ˜›

Tapi doktor suruh teruskan jugak treatment di sebalik risau tu.

Bila bersalin pulak, dia bersalin secara czer. Bertambah-tambah lah kerisauan Kak Azrin sebab orang kata baby czer ni, imuniti rendah.

So nak tak nak dia rasa kena juga bagi susu ibu untuk pastikan kesihatan anak dia tip top.

Ye lah, masa pregnant kena dengan  ubat TB, masa bersalin, kena pulak dengan czer.

Berkenalan dengan Shaklee

Lepas bersalin, aduhai, susu pulak tak cukup. Dan diasbabkan itu lah, Kak Azrin mula berkenalan dengan Shaklee.

Shaklee ni, kebiasaannya kalau kita dah jatuh cinta, nak ajak orang lain jatuh cinta, adalah lebih mudah.

Macam tu lah Kak Azrin. Dia rasa best dengan Shaklee. Dan tak pasal-pasal mula bisnes Shaklee.

Detik bermula bisnes Shaklee

Masa awal bisnes, Kak Azrin tak lah berapa serius, sehingga tiba-tiba dia muhasabah life dia..

Kak Azrin ni kerja, dan suami pun kerja. Dia kerja di sebuah hotel, lupa dah eksekutif IT rasanya, tapi suami dia kerja offshore.

Buat sesiapa yang tak tahu istilah offshore, offshore ni kerja di pelantar minyak di tengah lautan tu.

Kerja suami Kak Azrin adalah 2 minggu berada di pelantar minyak (ya 2 minggu tak balik rumah, duduk je kat tengah laut tu),Β  dan 2 minggu di darat (ya, cuti sepenuhnya 2 minggu tanpa kerja)

Kalau anda yang terlibat denganΒ  industri oil and gas ni, faham lah kan, betapa tabahnya hati dan perasaan isteri dan suami.

Masalahnya, dah lah sah-sah 2 minggu penuh tak jumpa suami, tak luangkan masa dengan suami.

Bila suami balik another tempoh 2 minggu lagi, Kak Azrin ni masih kerja. Ye lah, kerja masih jalan lah kan.

Keluar pukul 7 pagi, balik pukul 7 malam.

Balik dah penat.

Dah tu berapa lama je masa berkualiti yang dia ada untuk suami dan anak?

Walaupun suami dia bercuti 2 minggu sepenuhnya, tapi masa suami dia di rumah, dia masih terpaksa ke ofis bekerja.

Hanya 1 jam sehari

Dia kira-kira, sehari dapat spend 1 jam sahaja dengan keluarga.

Tak boleh jadi ni.

Kena buat something ni.

Dan dia decide untuk serius dalam bisnes Shaklee hingga income dia mencecah certain figure untuk dia resign.

Dan alhamdulillah dah selamat resign pun.

Hidup sebuah pilihan

Hidup kita ni ada pilihan.

Kita pilih sama ada nak merungut sepanjang masa, atau kita pilih nak mengubah kehidupan.

Kita pilih untuk take charge kebahagiaan kita, atau, let others kawal hidup kita.

Allah berfirman dalam Surah Ar-Ra’d ayat 28, Aku tak akan mengubah nasib sesuatu kaum, melainkan mereka mengubah nasib mereka sendiri.

Fokus sepenuhnya dalam bisnes Shaklee untuk 2 tahun sahaja, bukan 20 tahun tau, dan Insya Allah anda bebas untuk memilih sama ada nak teruskan makan gaji, atau nak berhenti kerja.

Fokus bermakna bukan lah abaikan kerja hakiki, sebab Kak Azrin pun buat part time.

Fokus bermakna kita korbankan waktu tengok TV, waktu tidur, waktu lepak-lepak, waktu gosip.

Your life, you decide!

Khadeejah Hasmad
SMS /Whatsapp : 019-409 3457
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *