Gentle Natural Birth

How our vjj works during birth?

Ever wonder tak, cemana baby keluar dari vagina (vjj) ? Ye lah, kalau kita pee, cuba tengok., kecik je tempat keluar baby tu. Dulu masa belajar, belajar ttg perineum opening visualisation, bayangkan vjj ni macam bunga mawar yang sedang berkembang. Sikit2 bunga mawar ni akan membuka kelopak. Kelopak represents bukaan perineum (tempat keluar baby), tgh kelopak represents baby. Macam ala- ala gambar kat bawah ni

Blooming rose- gambar dari google

Tapi saye ni susah sikit nak faham kalau tak tgk real thing 😛 Until few friends drp grup homebirth share gambar baby crowning, their own baby. Haaaa?? Macam tu ke. Siap boleh pegang kepala baby masa baby crowning!!! (Crowning adalah term bila kepala baby dah nampak) Relax nya!!! Baru lah terkejut. Dan percaya. Bayangkan masa bersalin Muhammad, I dont dare to take a look at that part. Oh tapi bukannya blh tgk pun with nurses & doctor menyibuk. We tend to get scared of things we dont really know.

Yang sebenarnya, our vjj has been designed to be elastic. Macam baju body hugging, org gemuk boleh pakai, org kurus pun boleh pakai. Baju body hugging tu takkan terkoyak if org gemuk sarungkan baju dengan berhati-hati. Sama la vjj. Dia akan expand, membesar bila kepala baby lalu kat situ. Tak kira kepala baby besar, atau kecik.

Dan kepala baby pulak, dia belum solid lagi. Kepala baby ni masih boleh di mould. Kalau baby lalu kat vjj, tak kira lah baby tu besar mana, kepala tu akan ter compressed sikit, dan bila keluar dari vjj, jadi bentuk bulat balik. Sebab tu org tua2 tak kasi budak2 pegang kepala baby baru lahir-sebab masih lembut. Kalau tgk, nampak denyut2 lagi kat kepala, skull dia belum tutup habis

Jadi kat sini takda issue baby overweight ke, bahu terkehel ke, vjj terkoyak ke, IF ibu kekal relax dan suasana bersalin pun relax. Sebab vjj works well, expand easier sekiranya tubuh ibu rasa secure, relax. Which means, takda rasa takut atau cuak terhadap birth itu sendiri. Ingat tu, ada IF. Kalau ibu cuak, suasana stress, macam2 lah terjadi. Thats one of the reason we opt to homebirth

Ada satu video yg membuatkan saye lebih, rasa subhanallah Tuhan yang berkuasa menciptakan vjj!!! Vjj boleh expand as big as you wish!!! So long you control your body and your emotion! Klik video bawah ni. Skip ke minit 5:20 Ni kelahiran breech baby at home.
 http://www.youtube.com/watch?v=I5HeBcAoqZc&feature=youtube_gdata_player

Tapi yang sy nak highlight, cube tgk lubang lahir baby dan anus. Jauh tak? Masa in labor dulu, doktor takutkan saya, kalau tak buat episiotomy nnti koyak sampai anus. Huhhh!! We keep on fighting. Ade ke patut cakap camtu kat org bersalin. Takda empati! We chose not to episotomy whatever happens. WHO themselves discourage episiotomy routine! Alhamdulillah my wound heal cepat berbanding kwn yg episiotomy, dan saye tak ambil painkiller lepas dijahit.
Tapi sekarang dh belajar, kalau 2nd degree tear, xjahit pun ok je. Sebab it will heal by itself. Tu masuk bab lain pulak lah 😉

Lagi satu bila tgk video, possible tak vjj kita membesar? Soooo possible kan? Because it has been designed to. Jadi usah lah terlalu termakan dgn kata2 yg ckp-kalau badan ibu berat sekian sekian, baby tak boleh berat sampai 3 kilo atau 4 kilo. Allah takkan mencipta baby yg terlalu besar sampai tak boleh keluar drp rahim ibu. Siapa lebih bijak mencipta dan menyusun, Allah? Atau…? 😉

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *