Cabaran 30 hari | Uncategorized

Jika Income RM 1 Juta Sebulan|Hari #13: Cabaran 30-Hari Entry

Wah kalau sebut income banyak- banyak, mesti buntang mata kan >_<

Kalau dulu, saya mesti skeptik, alah skim cepat kaya. Menipu je tu. Tapi sejak ber-Shaklee ni, alhamdulillah nampak yang menjadi jutawan adalah sangat tidak mustahil. Malah saya sendiri menjadi bukti dan merasai sendiri income yang sedang naik tangga ^_<

Oh hari ni nak cerita kalau income sejuta ringgit sebulan, nak buat apa?

Firstly, moga entry ini menjadi pengingat kepada saya bila mana nanti income saya cecah sejuta sebulan, December 2014? Ahaha.

Sedekah dan Zakat

Bila kita dah ada income sendiri, sangat penting untuk kita allocate portion untuk zakat dan sedekah. Selain dari nak elak bayar tax, sedekah dan zakat merupakan pembersih harta.

Bersihkan harta?

Harta ini bersih bila yang sedikit rasa macam banyak. Bila masuk bank, dia disalurkan ke tempat yang baik- baik. Kalau kita kerap ditimpa musibah seperti kereta rosak, rumah asyik bocor kat atap, atau ahli keluarga asyik sakit yang menuntut kita mengeluarkan belanja yang besar, cuba cek semula, kita dah bersihkan harta, atau belum?

Kadang – kadang, musibah yang Allah datangkan itu untuk membantu membersihkan harta kita.

Anak – anak

Bila dah jadi mak bapak ni, yang pertama sekali kita fikir, mesti anak- anak kan? πŸ˜‰ Kadang baju anak- anak tiap bulan beli. Baju mak bapak ni pakai yang sejak zaman universiti πŸ˜› Kikikiki

Bagi saya, anak -anak adalah aset paling berharga. Sampai sekarang saya kagum macam mana mak boleh besarkan kami 6 beradik when most of the time apak outstation overseas. Phew.

Kalau saya lah.., mesti saya nak ikut sekali suami, bagi lah macam- macam cadangan kat suami. Hihi.

Investment untuk anak- anak yang saya maksudkan termasuk lah me-library-kan rumah. Kalau belum mampu homeschool, cari tadika /taska terbaik. Tapi paling penting saya nak library-kan rumah.

Curtain untuk tutup book shelves ;)
Curtain untuk tutup book shelves πŸ˜‰

Saya nak rumah kami penuh dengan buku kisah- kisah nabi, buku yang menceritakan tentang akhlaq, sirah, fiqah yang menarik perhatian kanak- kanak.

Saya nak Muhammad, Maryam jadi ulat buku yang lebih book lover daripada saya. Mempunyai daya curiosity yang tinggi. Imagination yang lebih tinggi. Ilmu adalah pintu kepada kejayaan.

Oh sampai dah fikir nak masukkan ke sekolah menengah mana satu πŸ˜‰ Sekolah rendah je ai tak sure which school is the best. Maybe nak try islamic private school.

Saya nak anak – anak saya belajar swimming, horse riding, archery. Oh macam- macam.

Nak kena cari coach untuk Maryam
Nak kena cari coach untuk Maryam

Semua itu perlukan duit.

Parents

Once saya stepped out from Twin Tower…huhu, sebak tau. Ye memang saya yang buat keputusan tu. Tapi saya juga terfikir, ape lah perasaan mak.

 

Jadi untuk parents wajib ada portion mereka. Kalau boleh sampai apak dah tak payah pergi kerja lah. Saya nak pemberian bulanan saya melebihi income apak setiap bulan >_< Yes, i can do it!!

Charity

Bab ini sangat luas.

Mempunyai upline yang dah memang buat benda ni, dan mak apak yang diorang pun buat, saye pun sangat inspired

PAS

Saya mempunyai cita- cita untuk donate minima RM 50k kepada PAS. Tak kira lah sebab nak bina PASTI ke, sebab PRU ke, sebab highway Kelantan ke, sebab apa- apa lah. Minima mesti RM 50k.

Sekolah Angkat

Amat menarik idea untuk cari sekolah agama terdekat, dan sponsor gaji dan administration sekolah tersebut. Kenapa kena cari sekolah terdekat?

Sebab bila kita duduk dalam satu komuniti, kita wajib pastikan komuniti kita ok sebelum kita ke komuniti lain.

Alah macam konsep kejiranan lah kan. 40 buah rumah dari rumah kita adalah consider jiran. Jadi jiran sakit ke, lapar ke, kita kena ambil tahu dan bantu. Erk ..

SponsorΒ Pelajar

Kalau nak tahu, student yang further study dalam aliran agama, kebanyakan tak dapat biasiswa dari kerajaan, apetah lagi dari badan- badan yang besar. Jangan tak tahu, orang yang straight As yang cikgu dan kawan semua expect pergi US lah, UK lah, pun ada yang pilih nak further dalam bidang agama tau.

Macam adik ku lah. Huhuhu.

Sponsor pelajar- pelajar ni umpama kita buat tabung akhirat. Dia nak pi belajar perihal agama. Nanti balik insya-Allah dia nak bantu sebarkan Islam pulak. Kan ke kita dapat saham kat situ.

Ooops, bukan kata sambung medic tak membantu agama. Tapi budak medic kan dah ramai dapat sponsor, JPA lah, MARA lah, Petronas pun ada.

Tapi kena interview dulu lah pelajar yang bakal di sponsor.

Adakah dia betul nak belajar, atau macam mana. Biasanya budak yang top 10 kat sekolah ni, bukan jenis main- main

Ehhhh dah panjang entry ni πŸ˜€

Banyak lagi dalam kepala ni. Tapi dah pukul 4 nih. Hihi. Ok kita sambung lagi nanti ya.

Kalau korang pun dapat sejuta ringgit sebulan, setiap bulan, apa planning nya? πŸ˜‰

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *