Kelebihan & Khasiat Alfalfa Shaklee

Alfalfa merupakan pohon renek dan rendang yang mempunyai akar yang panjang dan jauh ke dalam tanah; mencapai antara 10 hingga 20 kaki. Dengan akar yang panjang itulah ia dapat menyerap pelbagai sumber vitamin dan mineral di dalam tanah.

Alfalfa Complex
Daun Pohon Alfalfa

Alfalfa dikenali sebagai tumbuhan yang sangat bagus untuk merawat keputihan, kolesterol, kencing manis, ulser peptik, sembelit,  dan bahkan pernah terbukti merawat penyakit kanser!

Jemput baca kisah bagaimana saya mula-mula berkenalan dan Alfalfa Shaklee dan terus jatuh cinta dengannya 😉

Alfalfa Shaklee juga sangat femes dalam Set Penyusuan Shaklee kerana ia terkenal sebagai Milk Booster yang hebat.

Alfalfa membantu merangsang susu yang banyak kerana ia kaya dengan protein. Protein pula merupakan salah satu komponen utama dalam susu ibu. Kandungan protein dalam Alfalfa adalah lebih banyak dari sumber protein lain;

Info: Protein dalam Alfalfa lebih 18.9% dari daging lembu, lebih 3.3% dari susu dan lebih 13.1% dari telur

Antara vitamin yang terkandung dalam Alfalfa Shaklee termasuklah:

Vitamin A

Penting untuk kesihatan mata dan penglihatan malam. Vitamin ala di dalam Alfalfa membina ketahanan terhadap jangkitan penyakit terutamanya di dalam salur pernafasan. Vitamin A di dalam Alfalfa Shaklee juga bagus untuk ketahanan badan, dan kecantikan kulit.

Vitamin E

Memelihara sel agar tidak rosak dek radiasi dari matahari dan pencemaran udara. Bagus untuk kesihatan jantung, otot dan kardiovaskular. Ia juga membantu untuk mengangkut nutrisi kepada sel, memperkuat dinding salur darah.

Vitamin U

Menggalakkan kesihatan tubuh untuk mengatasi masalah ulser peptik.

Vitamin B6

Membantu asilimilasi makanan, protein dan metabolisma lemak. Menggalakkan kesihatan saraf dan kulit dan membantu mengurangkan simptom loya.

Vitamin K

Penting untuk pembekuan darah terutamanya selepas kecederaan, selepas pembedahan atau selepas ibu bersalin melahirkan anak. Ia juga penting untuk menjaga fungsi hati dan menyumbang kepada kecergasan badan.

Vitamin D

Membantu mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam tubuh. Seperti yang ramai sedia maklum, kalsium dan fosforuspenting untuk pembentukan tulang dan gigi yang kuat dan sihat.

Mineral di dalam Alfalfa Shaklee:

Kalsium

Membina dan mengekalkan tulang dan gigi. Membantu pembekuan darah, membantu kecergasan, membetulkan degupan jantung dan melancarkan saraf.

Zat Besi

Penting untuk menghasilkan hemoglobin yang membantu membawa oksigen di dalam darah.

Mangan

Membantu menurunkan bacaan gula dalam darah khasnya untuk orang yang kencing manis.

Sodium

Mengawal keseimbangan cecair di dalam badan, menyeimbangkan asid, mengaktifkan fungsi limpa, usus dan perut.

Silicon Magnesium

Membantu tubuh untuk melawas, melindungi kulit dan tubuh dan merangsang fungsi otak

“Wah, tak sabar saya nak beli Alfalfa! Banyak sangat khasiat & kegunaan :)”

Tunggu!

Alfalfa ada banyak jenis dan tak semuanya sama. Alfalfa yang selamat adalah Alfalfa jenis daun. Alfalfa yang biasa kat supermarket adalah Alfalfa sprout (biji cambah). Alfalfa jenis biji kadang-kadang boleh menyebabkan reaksi penyakit Auto immune.

Inilah kelebihan Alfalfa Shaklee!

Alfalfa Shaklee

Alfalfa Shaklee diperbuat dari daun Alfalfa bermutu tinggi yang ditanam di California, USA. Alfalfa Shaklee ditanam tanpa pestisid, tanpa racun kulat, tanpa bacteriosides, tanpa hormon sintetik dan tanpa bahan kimia.

Berminat nak mencuba Alfalfa Shaklee? Tempahan boleh dibuat dengan mudah secara online dengan mengisi Order Form di sini.

Sekiranya anda mempunyai sebarang persoalan atau kemusykilan, boleh hubungi saya ataupun isikan saja Contact Form di bawah.

P.s. – Inginkan susu badan melimpah ruah? Jemput baca tips PERCUMA di sini, sini dan juga di sini 🙂

P.s.s. – Berminat untuk mendapatkan Set Penyusuan Shaklee yang telah terbukti berjaya membantu ramai ibu mengatasi cabaran penyusuan mereka? Tempahan secara online boleh dibuat di sini!

Sumber rujukan:

  1. Benefits of Alfalfa
  2. Alfalfa – Shaklee Malaysia

[contact-form][contact-field label=’Name’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Contact Number’ type=’text’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Comment / Question’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Similar Posts

17 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.