Kenapa Shaklee?

Kenapa ambil vitamin?

Badan kita kenal makanan dalam bentuk paling ringkas – nutrien.

Mana lagi bagus utk dapatkan omega-3, makan ikan atau omega guard?

Jawapannya mcm ni:
Badan kita perlukan omega-3, dlm ikan ada, dlm omegaguard ada. Tp yg dalam ikan tu, tubuh kita kena uraikan dari daging ikan tu menjadi zat2 lebih ringkas, akhirnya jd omega3. Tp dlm omegaguard, it is omega3.

Contohnya macam beli buah zaitun utk dibuat minyak; beli minyak zaitun. Kalo siap2 beli minyak zaitun, balik rumah dah boleh masak terus, tp kalo beli buah zaitun, nak kena proses dulu utk dptkan minyak. Mana yg lg mudah & tak penat?

Kalau kata nak proses minyak zaitun tu, tiba2 tak ada penapis. Aduh satu hak plak macamana nak tapis ni. Mcm tu jugak proses penguraian vitamin dlm tubuh kita, kalo badan kita tak berapa fit utk uraikan nutrien2 ni, tak semua bdn kita dpt serap. Jadi salah satu syarat sebelum ambilnvitamin, kena pastikan kita ni makan nasi jugak, makan sayur jugak, pendek kata makan makanan berzat dan bernutrisi

Mcm tu juga dgn jamu vs vitamin. Jamu bkn bentuk ringkas, tubuh kita kena kerja lg utk tukarkn bhn2 jamu tu kpd nutrient.

Vitamin sintetik pulak.. Kesannya sampai badan kita tak reti nk proses vitamin sendiri dr makanan. Kalo vitamin natural (shaklee) ni dia melengkapkan nutrisi makanan, misalnya makan vitamin C dan buah oren; oren, yg oren tu dia serap juga cuma lambat… Yg vitamin sintetik pulak, badan dah xreti nk tukarkan makanan jd nutrient sbb ‘confuse’ dgn vitamin sintetik. Thats why amik vitamin sintetik lama2 bg kesan buruk.

Jangan sesekali berpendapat, makan vitamin dah cukup. Makan makanan yang berzat dan bernutrisi, baru boleh ambil vitamin.

Contoh analogi camni:

Di suatu hari yang panas terik, kita nak keluar jenjalan. Apa yang kita pakai masa keluar jenjalan? Mesti lah pakai baju, tudung dan kasut kan?

Apa aksesori tambahan untuk mengelakkan kita dari panas terik? Boleh pilih nak pakai sunblock supaya kulit tak hitam dek matahari, pakai sunglass, pakai payung. Kalau takda aksesori tambahan, takda masalah, tapi nanti berpanau, gelap lah kulit kita, silau lah mata.

Makanan asas yang seimbang kat sini adalah baju, tudung dan kasut yang kita pakai bila nak keluar. Tak boleh tak pakai, mesti wajib kena pakai, kalau tak… haha, kang orang takmo dekat
Vitamin atau supplement kat sini pulak adalah aksesori tambahan bila nak keluar. Takmo pakai aksesori boleh, tapi ada side effect lah.

Nak shopping vitamin Shaklee? ^_^

Klik butang di bawah untuk order mana-mana vitamin Shaklee.

order-shaklee

♥ Khadeejah Hasmad ♥
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *