Jerebu

Kenapa Jerebu Itu Bahaya?

Kalau zaman dulu, waktu kecil, tak peka kesihatan, memang tak kisah tentang jerebu ni.

Ye lah, kita jalan dalam kabus jerebu, tapi rasa ok je, jadi tak heran sangat.

Tapi sebenarnya jerebu bukan sekadar kabus kelabu.

Bila kita selalu mendedahkan diri berjalan atau beraktiviti di luar, terdedah kepada jerebu, partikel jerebu akan masuk kulit kita, seterusnya masuk ke salur darah.

Bukan setakat orang athma je bahaya ni.

Bila partikel jerebu masuk dalam salur darah, partikel tu kan berasid, jadi nanti kita pun dapat lah macam-macam sakit.

Kalau tak nampak hari ini, mungkin 5-10 tahun akan datang.

Kalau kita memang terpaksa ke luar atas urusan kerja ke, masuk rumah nanti, digalakkan kita untuk mandi cuci partikel jerebu pada kulit.

Saya yang berkurung dalam rumah pun kena tempias jerebu.

Kami amalkan minuman Mighty 3 GEM, makan Vitamin C dan Nutriferon untuk pastikan imun sistem sentiasa tip top.

Beberapa hari ini, merasa lah juga sakit tekak dan berkahak.

Uhuk.

Bila dah ada anak ni, kena cecepat sembuh. Tak boleh layan sakit sangat.

image
Mighty 3 GEM + Nutriferon

Mighty 3 GEM ini adalah campuran minuman ESP, Meal Shakes dan Performance Drink.

Jaga kesihatan ya.

Thanks for reading this entry! 🙂

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *