Breastfeeding Tips

Kenapa Tiba-Tiba Baby Kuat Menyusu?

Biasalah kan, selain waktu dalam pantang, ada masa- masa nya tiba-tiba baby akan kuat dan lebih kerap menyusu. Kita pun fikir kenapa jadual dah bertukar nih?

Berikut saya kongsikan 4 sebab kenapa tiba-tiba baby kerap menyusu dari biasa:

1) Growth Spurt

Baby sedang membesar. Dia perlukan nutrisi lebih dari biasa, jadi dia pun banyakkan lah menyusu

baby kerap menyusu sebab growth spurts

2) Tak Sihat

Bila baby tak sihat, baby ni cerdik tau. Dia akan automatik nak dapatkan sepenuhnya antibodi dari susu ibu. Especially kalau demam, lagi lah baby nak keep hydrated.

baby demam kerap menyusu

Kalau batuk dan sakit tekak pulak, susu ibu bantu legakan gatal tekak yang menyebabkan sakit tekak.

Susu formula tidak bertindak macam susu ibu sebab susu formula ada gula. Gula ni menyebabkan tekak makin gatal dan mengumpul lebih banyak kahak.

Oh jangan risau kalau baby muntah selepas minum susu ibu. Muntah bermakna baby mengeluarkan kahak, dan itu petanda yang bagus. Dah nak sihat lah tu

Ibu juga boleh amalkan Nutriferon untuk bantu kuatkan imun sistem baby melalui susu ibu.

3) Nak Tumbuh Gigi

Bila nak tumbuh gigi, baby akan rasa sangat tak selesa di bahagian gusi. Itu yang kadang-kadang kita rasa macam kena gigit je masa menyusu.

Kerap menyusu sebab tumbuh gigi

Jangan marah baby, dia sendiri sedang gatal gusi tu

4) Berjauhan Terlalu Lama

Kadang ibu outstation dalam sehari atau 3 hari, baby dah cukup rindu kat ibunya. Apetah lagi kalau yang berjauhan sampai seminggu kan.

Menyusu adalah salah satu isyarat yang baby sangat rindu pada kita 🙂

Jadi, kalau baby anda mula menyusu dengan kerap, cuba periksa salah satu tanda di atas.

Untuk kekal bertenaga dan ceria walaupun baby kerap menyusu, saya sarankan amalkan lah supplement dari Shaklee. Selain membantu merangsang penghasilan susu ibu, Shaklee juga membantu ibu rasa bertenaga walaupun baby menyusu dengan sangat kerap 😀

Hubungi saya untuk dapatkan Supplement Shaklee anda! 😉

Khadeejah Hasmad
SMS/WhatsApp: 019 409 3457

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *