Tips Kuruskan Badan

Kenapa Walaupun Dah Kerap Bersenam, Tapi Berat Badan Tak Turun?

Untuk merealisasikan misi kuruskan badan dengan pantas, kadang kita exercise bersungguh-sungguh, tapi berat badan tak turun-turun. Maintain takat tu je. Apakah salahnya? Mengapakah terjadi sedemikian rupa? Dah penat keluar peluh nih!

Tahukah anda, exercise pun kena ada cara. Bukan bantai buat yang berat-berat. Kenapa exercise tapi badan tak turun?

Kuruskan Badan Dengan Shaklee

1. Rutin; Hari-Hari Buat Benda Sama

Badan kita pun reti boring dan letih. Kalau hari-hari jogging, bosan jugak. Badan kita akan terima jogging tu sebagai rutin, dan lama- lama immune dengan aktiviti jogging. Nanti sampai satu tahap ‘plateau’ iaitu statik takkan ada development.

This also explains kenapa walaupun hari-hari kita kemas rumah, badan tetap bagai dipam-pam ūüėõ Sebab aktiviti tu rutin. Sesekali keluarlah main badminton ke, swimming ke. Ubah rutin sekurang- kurang nya dua minggu sekali.

2. Tak Jaga Makan

Exercise bukan jaminan untuk weight loss. Tapi gabungan diet yang baik bersama exercise boleh membantu penurunan badan. Sebab tu dalam program Inch Loss with Shaklee, diorang ni tak lah rajin sangat exercise, tapi badan tetap hilang inch, berat tetap nampak penurunan. Sebab jaga makan.

Bukan lah makna nya kena skip breakfast. Itu salah. Dan bukan juga maknanya kena pantang nasi, itu laaaaagi salah. Sebab bila kita cuba buat badan jadi lapar, kadar metabolisma jatuh. Bila kadar metabolisma jatuh, lemak dalam badan pun tak dpt nak dibakar.

Berpada dengan portion makanan yang kita ambil. Lebihkan makanan berfiber dan ber protein, kurangkan makanan berkarbohidrat dan berlemak. Snacking sangat di galakkan, tapi bukan sebarang snack okeh.

Cadangan Pinggan Makanan Yang Sihat

3. Jenis Exercise Salah

Untuk turunkan berat badan, dan untuk maintain berat badan adalah dua perkara berbeza. Adakah korang exercise jenis exercise yang turunkan berat, atau jenis yang maintain berat?

Jenis exercise yang nak turunkan berat adalah exercise cardiovascular– satu badan buat kerja. Contoh seperti berenang, berjalan, berlari, berbasikal, jumping rope, etc.

Exercise untuk kuruskan badan dengan cepat

4. Terlalu Memaksa Diri

Kadang baru je nak start exercise, setelah bertahun-tahun tak exercise. Tetiba first session dah buat satu jam. Jangan. Bahaya. Bukan takat bahaya, berat takkan turun kalau buat gitu

Perlahan-lahan buat exercise. Mulakan dengan warm-up, kemudian exercise 10 minit je, pastu cool down. Lepas dalam sejam nak buat lagi, ok buat lah. Up kan exercise jadi 15 minit. Warm up dan cool down penting untuk memastikan takda otot cedera.

Yang penting masa exercise tu kita kenal badan kita jenis macam mana. Kite takmo ada part dalaman yang tercedera. Bila ada part dalaman yang tercedera sebab kita terlalu memaksa diri, kalori pun tak dapat dibakar dengan baik.Yang penting kualiti exercise, bukan berapa banyak kite dah buat.

Jadi, jom kita cek balik cara kita exercise!

admin-ajax.php

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *