Minyak ikan merupakan suplemen penting untuk ibu-ibu yang mengandung
|

Kepentingan Minyak Ikan Semasa Mengandung

Bila sebut Omega, mesti kita tahu ia adalah supplement minyak ikan. Minyak ikan pula sering dikaitkan dengan kecerdasan otak.

Biasanya antara pemakanan tambahan yang paling dititik beratkan oleh ibu mengandung adalah Omega Guard, sebab ia membantu pertumbuhan otak bayi dalam rahim. Semua kita nak anak yang bakal lahir nanti, cerdik dan cerdas, betul tak?Minyak ikan merupakan suplemen penting untuk ibu-ibu yang mengandung

Dari mana datangnya minyak ikan?

Omega didapati dari ikan, sebab nama pun minyak ikan. Tapi nak dapatkan minyak ikan ni bukan lah semudah makan ikan goreng. Minyak ikan adalah minyak yang di ekstrak dari tisu ikan yang berminyak.

Sumber: Wikipedia

Berikut saya kongsikan beberapa kepentingan Omega Guard untuk Ibu mengandung:

#1: Perkembangan otak

Menurut Dr Sears, ada 2 jenis asid lemak yang penting untuk peranan otak manusia adalah Omega 3 dan Omega 6. Kedua jenis Omega ini merupakan komponen utama di dalam membran sel otak selain membantu membawa nutrisi ke dalam atau ke luar sel.

Kekurangan asid lemak boleh menyebabkan risiko ADD, Attention Deficit Disorder.

#2: Pembentukan Mata

Retina mata bayi memerlukan kandungan asid lemak DHA yang tinggi. Asid lemak DHA ini hanya terhasil apabila kita makan makanan yang mempunyai asid lemak. Lebih banyak makanan ber asid lemak yang kita ambil, lebih bagus lah mata kita berfungsi.

#3: Mengurangkan risiko eczema

Menurut kajian British Medical Journal, walaupun ibu atau ayah bayi ada sejarah eczema, jika ibu tersebut mengamalkan minyak ikan semasa mengandung, ia akan membantu untuk mengurangkan risiko bayi tersebut mendapat eczema.

DHA dan EPA dari minyak ikan mengurangkan keradangan dalam tubuh bayi yang menjadi punca eczema atau pelbagai alahan kulit.

#4: Melembutkan ‘laluan keluar’ bayi

Minyak ikan mengandungi asid lemak yang secara tidak langsung akan melembutkan laluan keluar bayi. Ini memudahkan bayi lahir semasa kelahiran nanti.

Minyak ikan juga sangat bagus untuk melembapkan kulit ibu hamil agar tidak kasar dan dan sentiasa lembut.

Omega Guard Shaklee

Shaklee menyediakan minyak ikan tulen atau dikenali sebagai Omega Guard. Omega Guard Shaklee mengandungi 99 % minyak ikan.

#1: Minyak ikan, atau minyak hati ikan (cod liver oil) ?

Minyak ikan dan minyak hati ikan adalah sangat berbeza. Minyak ikan di ekstra dari tisu ikan, tapi minyak hati ikan di ambil dari organ ikan, iaitu hati.

Hati adalah organ yang berfungsi untuk detox tubuh. Oleh itu minyak hati ikan walaupun turut dikenali sbg berasal dari ikan, tapi ia penuh toksik dan berbahaya untuk kesihatan.

Jika anda inginkan minyak ikan yang tulen dan mengandungi 99% minyak ikan, bukan minyak hati ikan atau lemak ikan, dapatkan lah Omega Guard Shaklee dari saya.

admin-ajax.php
[contact-form][contact-field label=’Nama’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Alamat Emel’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’No Telefon’ type=’text’ required=’1’/][contact-field label=’Pertanyaan’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Sumber:

1. Early Pregnancy

2. Natural News

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.