Muhasabah

Keputusan Kita Ikut PILIHAN, Atau Kemampuan?

Kita selalu jeles tengok orang drive kereta mewah, atau melancong luar negara bersama keluarga.

Paling tidak dalam hati mesti nak cakap orang tu riak. Erk.

Dah namanya manusia, kan? πŸ˜‰

Pilihan Vs Kemampuan

Tapi tahukah anda, sebenarnya nak enjoy hidup susah, ala kadar, bajet, atau hidup senang, semua di tangan kita.

Kita pilih, nak teruskan hidup sekarang dan kita akan sampai bila-bila jeles tengok orang lain.

Atau, kita nak ubah hidup kita, dan kita tak kisah tengok orang lain drive kereta mewah.

Kita bukan takat tak heran, bahkan boleh hadiahkan sebijik kereta yang lebih mewah kat mak ayah kita, sponsor mak ayah pergi haji atau umrah dengan Pakej 5 bintang, dan banyak lagi.

Kalau saya, saya pilih untuk mengubah kehidupan.

Contoh, kita teringin nak travel overseas.

Tapi kalau income kita sebulan lepas tolak macam-macam tinggal 200 je, mesti lah kita pilih travel versi bajet.

Tapi kalau income kita sebulan lepas tolak macam-macam tinggal 200,000 (dua ratus ribu, yes, you read it right)Β  ringgit, kita boleh pilih, nak travel bajet ke, atau nak travel mewah.

image
Hah pilih nak pergi mana. Budget is no more an issue! πŸ˜€

Kalau income sebulan 6-angka, kita sendiri boleh buat pilihan – travel bajet takde masalah, travel mewah pun,Β  no problem. Kan best gitu πŸ™‚

Oops, jangan pulak ingat asalkan orang tu banyak duit je, dia mesti bermewah. Tidak sama sekali.

Tapi puas hati sebab kita boleh memilih. Kita bukan terpaksa pilih. Ada beza dua tu ya

Pilihan di tangan kita.

image
Jadikan diri kita BOLEH PILIH ikut suka hati. BUKAN terpaksa pilih.

Pilihan saya

Macam saya, saya usahakan bisnes Shaklee. Modal RM 75 je. Betul. Tak sampai seratus inggit.

Dah ler boleh buat kat rumah je, online je. Memang syokkk πŸ˜‰

Tapi nya…

Fasa awal nak stabil, saya memang kena struggle gila-gila. Bahkan boleh expect usaha saya tak mendatangkan hasil dalam masa terdekat.

Buat bisnes ni umpama menanam pokok.

Bila kita tabur benih biji mangga, tak lah pulak esok keluar buah mangga, kan?

Tapi kita kena siram, baja, remove ulat dan siput yang merosakkan anak pokok.

Jaga penuh kasih sayang walaupun belum nampak biji mangga nak keluar.

Bila kita dapat tuai hasil?

Lepas beberapa tahun, pokok akan mula berbunga. Dan tak lama lepas tu, buah mangga akan berbuah dengan lebat. Masa itu lah kita tuai hasil.

image

Dah tak payah susah – susah siram macam masa mula-mula tanam dulu.

Dah tak payah tengok kot ada belalang ke, ulat ke makan daun.

Macam itu lah bisnes.

Awalnya penuh kepayahan. Sabar tahap mega, perit sampai rasa nak give up.

Tapi bertahan lah demi sebuah kehidupan yang lebih baik.

Insya-Allah pasti manisnya akan kita rasai, jika kita jaga betul-betul pokok bisnes kita dengan penuh kasih sayang.

image

Moga entry ini bisa memberi motivasi buat anda semua yang sedang down di luar sana. Chaiyok chaiyokk!!

Khadeejah Hasmad
SMS /Whatsapp : 019-409 3457
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *