Khasiat Lobak Ungu (Purple Carrot) Dalam Vivix

Perihal Lobak

Purple Carrot ataupun dalam Bahasa Melayu dipanggil lobak ungu merupakan salah satu kandungan Vivix Shaklee

Lobak ataupun biasanya kita panggil carrot memang diketahui umum sebagai sayur yang penuh nutrisi dan bagus untuk kesihatan. Kalau sebut lobak je, mesti ingat Vitamin A yang bagus untuk kesihatan mata, kan? Sebenarnya khasiat lobak jauh lagi banyak…

Oh, tapi dalam entri kali ini, saya tak nak cerita tentang lobak yang biasa warna oren tu. Saya nak cerita tentang lobak yang luar biasa hebat dan berkhasiat.

Ha, tahukah anda bahawa wujudnya sejenis lobak yang berwarna ungu, dan digelar sebagai Purple Carrot?

Khasiat & Kelebihan Lobak Ungu

Walaupun sekilas pandang, lobak ungu nampak pelik dan tak secantik lobak biasa, khasiatnya jauh melebihi lobak oren. Disebabkan khasiatnya yang luar biasa, ia dijadikan sebagai salah satu kandungan dalam suplemen terhebat Shaklee, iaitu Vivix.

Jom kita tengok apa kelebihan lobak ungu nih…

1. Anti Oksida

Purple carrot ini bersifat lebih anti oksida berbanding carrot biasa. Anti oksida ini berfungsi untuk melindungi sel badan kita dari ‘berkarat’ yang seterusnya meleret kepada macam-macam penyakit.

2. Anti Radang (Anti-Inflammatory)

Purple carrot ini mempunyai sifat anti radang yang tinggi. Ini menjadikannya sangat bagus untuk membantu melegakan arthritis atau sakit sendi.

3. Anti Carcinogen

Sifat anti carcinogen purple carrot membantu mengurangkan risiko kanser. Bagi pesakit kanser, lobak ungu ini boleh membantu tubuh untuk melawan kanser.

4. Antiviral, Antiseptic & Antimicrobial

Purple carrot sangat bagus melawan virus dan bakteria yang mudah berjangkit dan merebak seperti flu, campak dan jangkitan dalaman seperti jangkitan di salur kencing, mulut dan perut.

5. Vitamin A

Dos Vitamin A yang tinggi di dalam purple carrot adalah sangat bagus untuk mengelak arteri tersumbat dan secara tidak langsung mengelak penyakit stroke. Purple carrot juga kaya dengan Vitamin B, C dan vitamin E , yang bagus untuk merendahkan bacaan kolesterol.

6. Akar

Akar purple carrot ini telah lama digunakan untuk merawat masalah usus, masalah penghadaman,  masalah tonsil dan sembelit.

7. Jus Purple Carrot

Dalam kajian yang dibuat oleh Universiti Queensland, jus purple carrot didapati berkesan untuk merendahkan tekanan darah, menstabilkan bacaan gula dalam darah pesakit kencing manis dan juga boleh membantu penyakit hati dan jantung.

Cara Mudah Untuk Mendapatkah Khasiat Lobak Ungu

Anda boleh mendapatkan khasiat purple carrot dengan mudah dan murah daripada Shaklee kerana salah satu ramuan dalam Vivix adalah purple carrot.

Selain daripada purple carrot, Vivix juga mengandungi:

Dapatkan Vivix Sekarang!

Harga sebotol Vivix hanyalah RM475 dan boleh bertahan sehingga dua bulan! Hubungi saya segera di nombor yang tertera ataupun isikan Contact Form di bawah 🙂

admin-ajax.php
[contact-form][contact-field label=’Nama’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Alamat Emel’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’No Telefon’ type=’text’ required=’1’/][contact-field label=’Pertanyaan’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Sumber rujukan:

  1. Discover the health benefits of eating purple carrots
  2. The Many Health Benefits of Purple Carrots
  3. Nutritional Benefits of Purple Carrots

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.