Jadi Ahli Shaklee

Kisah Stokin Putih

Hanya kerana sehelai stokin putih, hidup seorang ibu beranak 2, berubah, hingga berjaya mencapai rank tertinggi dalam Shaklee, sekaligus menjana income 5-angka sebulan dari rumah.

Ape yang special dengan stokin putih ni?

Ni sambungan entry pasal Masters Celebration tadi, kisah titik permulaan, apa yang menyebabkan Kak Anum tiba-tiba bersungguh-sungguh nak struggle dalam Shaklee.

image
Alah gambar goyang lak

Asal Kak Anum, dia adalah seorang wanita bekerjaya.

Setiap hari keluar pagi, balik petang.

Ada 2 anak, seorang lelaki dan seorang perempuan.

Asalnya Kak Anum join Shaklee sebagai ahli makan sendiri je.

Ada cuba buat bisnes, dan Alhamdulillah naik Supervisor, rank pertama dalam Shaklee.

Tapi lepas tu, sebab takde push factor, duduk rank yang sama dalam tempoh agak lama.

Sampai suatu hari, berlaku suatu kejadian yang menyentap hati.

Anak Kak Anum tadika.

Dia cerita biasa life dia, pagi siapkan anak pergi tadika. Balik ambil anak, tapi sebab penat kerja, kan, jadi balik rumah tak dapat spend masa yang banyak pun dengan anak. Malam dah tido.

Esok sambung rutin harian. Macam takde life.

Satu hari ni, masa ambil anak balik dari tadika, anak dia hulurkan ‘message book’. Tak sure tadika anak kak Anum tadika apa, tapi kalau Little Caliph, kita dapat yang ‘Communication Book’ untuk inform parents apa-apa new info.

Tapi sebab balik petang dari kerja, mestilah kita penat, kan?

Anak dia minta dia baca kejap message book tu, tapi dia cakap nanti lah dia baca.

Ok.

Tapi lepas tu dia terlupa.

Malam sebelum tidur, anak dia ingatkan lagi minta dia baca message book.
Kak Anum pun, ok lah, bak mai buku tu.

Tetibe dewan sunyi sepi..

Masa tak dapat diputar kembali..

Rupanya dalam message book tu, cikgu cakap esok anak dia kena bawa stokin putih ke sekolah untuk something kat tadika.

image

Mana nak cari stokin waktu malam buta?

Dan memang tak boleh salahkan si anak sebab memang dia dah minta baca sejak petang tadi..

Sebak sangat masa ni..

Kalau tak control, memang saya pun tumpah air mata..

Kak Anum tersentak..

Sibuknya dia sampai hal anak boleh miss..

Lepas tu dia berazam, dia akan pulun Shaklee sampai income cecah certain figure, dan resign.

Dia nak spend more time dengan anak-anak.

Dan alhamdulillah Kak Anum resign sebelum naik Masters lagi.

Itu kisah Kak Anum, anak menjadi penyebab dia bergerak ke hadapan dalam Shaklee

Anak-anak kita bukan barang pilihan.

Masa membesar anak ni tak boleh diputar semula. Yang dah lepas tu, memang lepas.

Tapi tak kan lah sampai anak besar masuk universiti nanti, dan kahwin pun kita tetap sibuk dengan kerja ofis kita.

Anak adalah amanah.

Kalau kita kepingin nak kan masa 24 jam bersama anak, sentiasa di sisi anak tak kira apa, but at the same time jana income, kita perlu buat sesuatu.

Berpeluk tubuh sambil tak sudah-sudah cakap, ko boleh lah, aku ni bla bla bla, it won’t help you!

Menariknya bisnes Shaklee, fokus sepenuhnya dalam masa 2 tahun, insya-Allah ia akan beri pulangan berbaloi.

Of course lah ada orang boleh buat dengan jangka yang lebih cepat, tapi semua pun bergantung pada diri kita.

Nak life yang macam mana?

Kita decide.

Khadeejah Hasmad
SMS /Whatsapp : 019-409 3457
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *