Muhasabah

Kita Cipta Nasib Kita

Allah telah pun berfirman dalam surah Ar-Ra’d, “Aku tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum, melainkan mereka mengubah nasib mereka sendiri.”

Interpretasi pertama nampak kat sini adalah Man Jadda Wa Jada – iaitu siapa berusaha, dia dapat hasilnya.

Tapi beyond takrif usaha, kita lupa, minda separa sedar kita sangat memainkan peranan dalam menentukan kejayaan kita.

Dan kita akan memasuki zon separa sedar paling kurang 5 kali sehari, iaitu di waktu kita solat menghadap Allah.

Kita punya pilihan sebenarnya untuk corakkan kehidupan kita, bukan sekadar angan-angan.

kita cipta nasib kita

Saja nak kongsikan quote dari buku The Power tulisan Rhonda Byrne, ia berkaitan dengan konsep bersyukur dan take charge of your life.

Life is NOT happening to you.

Life is RESPONDING to you.

Life is YOUR call.

Every area of your life is your call.

You are the CREATOR of your life.

You are the WRITER of your life story.

You are the DIRECTOR of your life movie.

You DECIDE what your life will be by what you GIVE OUT.

Kita give out love dan rasa syukur, maka lebih banyak nikmat dan kesyukuran yang kita akan terima 😀

Apa ye kesimpulan?

Kejap, ai tengah baca ni untuk refresh perasaan feeling happy dan bahagia 😀

Sebab hanya bila kita feel good, baru lah kita dapat attract more goodness comes into our life ^_^

Satu cara paling mudah untuk feel good adalah – solat dan serahkan sepenuhnya hati kita kepada Allah 🙂

♥ Khadeejah Hasmad ♥
SMS/WhatsApp : 019 409 3457
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *