Health - General FAQ

Lagi Banyak Buih Sabun Tu, Lagi Merbahaya Sabun Tu Untuk Kulit!

Pernah dengar tak term SLS? SLS adalah water surfactant atau ejen pembuih. (to make the water wetter by reducing water’s surface tension) Nama penuh SLS adalah SODIUM LAUREL SULFATE or SODIUM LAURETH SULFATE. Ianya di buat dari asid sulfurik, monododecyl ester dan sodium salt. Pendek kata, SLS ni bukan semulajadi, tapi sintetik., dihasilkan dari bahan kimia.

SLS sintetik adalah bahan yg murah dan menghasilkan baaaaaanyak buih. Sebab tu bahan pencuci yg murah semua buih bukan main banyak. Zaman sekarang orang ingat makin banyak buih, makin bagus kan?

Salah tu!

Asalnya SLS ni digunakan untuk pencuci lantai.

Buih- buih tu untuk buang kotoran degil kat lantai, tapi ada pulak guna untuk pembersih badan dan syampu. Bayangkan benda yang asalnya untuk cuci lantai, kita guna kat badan kita, boleh bayangkan tak, kesian badan kita. Macam pakai floor cleaner untuk mandi o___O

SLS sintetik berbahaya sebab ia nya mengeringkan kulit, membuang lembapan kulit semulajadi. Kalau orang yang kulit jenis sensiti guna barang yang ada SLS, akan naik lah segala ruam sebab body’s natural moisturizer has been removed by the SLS. Itu yang kengkadang lepas guna syampu yang mengandungi SLS, makin banyak pulak kelemumur yang naik

FDA (Food & Drug Association) sendiri pernah menyatakan SLS sintetik ni bahaya untuk mata dan berbahaya untuk jantung, hati dan otak. Ianya bertoksik, dan boleh bertindak balas dengan bahan lain untuk membentuk carcinogenic nitrosamines.

Dalam product Shaklee ada jugak guna kan surfactant (agen penegang air to make the water wetter)

Oh saya belum pernah cerita pasal Basic H dalam blog ni 😛 Tapi kitorang multi- purpose kan Basic H tu. Jadi pencuci rumah ^_^ Surfactant dalam Basic H bukan sintetik, ia adalah semulajadi dan sumber nya adalah dari jagung dan kelapa

Dalam Shampoo Shaklee, yang nama Prosante pun ada surfactant. Surfactant Prosante adalah SODIUM LAURYL SULFOACETATE (tengok abbreviation mmg SLS jugak, tapi nama panjang tu lain), nama kimia bagi surfactant yg diperbuat drp PALM OIL & COCONUT. Bahan – bahan semulajadi ni tak mengeringkan kulit. Ia menjaga lembapan semulajadi & selamat utk tubuh & alam sekitar. Ia bersifat hydrofilik, maksudnya larut dlm air.

Khadeejah Hasmad
SMS/Call/WhatsApp: 019 477 3457
Email: [email protected]
Shaklee ID: 858755

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *