Latih Anak Fokus Seawal Usia Newborn

Fokus adalah salah satu cabaran ibu bapa bila nak ajak anak membaca. Err, bebudak memang nature diorang suka bermain kan.

Tapi, jangan cepat mengalah dan serahkan tugas mendidik anak kepada permainan yang mahal- mahal. Sebaliknya, layan lah anak anda dan follow his nature. Kalau dia suka bermain, ajak dia main dengan buku. Kalau suka ketuk2, ajak dia ketuk2 dgn buku.

Ramai yang tanya, cemana nak kasi anak fokus semasa sesi membaca. Saye cerita ikut apa yg sy baca dlm buku dan apa yg saya praktik sndiri kat Baby Muhammad ek ๐Ÿ™‚

Cara #1:

Masa Baby, masa newborn, tunjuk kan objek atau kertas berwarna hitam dan putih kat baby. Kalau zaman sekarang ada mainan wrist toy Lamaze yg warna hitam putih belang2. Haa main ngan baby masa dalam pantang. Walaupun dlm pantang, baby nampak macam tak bg respon, tp percaya lah dia berusaha utk interact dgn orang yg paling dia cintai, ibu dia.

Rupa yg baby Muhammad punya macam kat bawah ni. Tapi memula dia tak pandang pun, jadi saye kene pegang instead of letak kat wrist dia, dan bunyi2 kan sampai dia pandang.

Gambar search kat google

Buku How To Have Smarter Baby yg kat bawah ni btahu, warna hitam, putih dan merah ni warna kontra. Ia sangat penting utk membantu develop eyesight baby dan melatih mata baby utk fokus. Siap ada cerita cemana nak buat simple DIY toys yang berunsurkan warna hitam putih merah terang. Kalau takda sangat, tunjuk kat baby tudung warna hitam, putih atau merah pun ok. Kalau diorang, diorang guna scarf.

Pic dari Gugel

Takpun boleh letak flashcardย  hijaiyah atau flashcard a b c- gantung2 kat baby cot, bouncer, carseat. Tali sediakan sndiri ek. Hehe. Boleh la lekatkan tali kat flashcard menggunakan pelekat thumbtack tu, pastu gantung atas baby. Masa dalam pantang kan baby just terbaring, blm reti meniarap. Jadi masa tu boleh lah tunjuk2 ๐Ÿ™‚

Flashcard Hijaiyah
Flashcard A B C
Gambar Google

Lebih kurang gantung cam gmbar kat atas ni, tapi ganti toys dgn flashcard facing baby. Oh kalau saya ada contoh, sy update gmbr contoh ek, supaya mudah faham ๐Ÿ™‚

Ada mat salleh, siap lekat around baby cot kat bahagian dalam dgn kertas putih yg ada lukisan berwarna hitam. Jadi baby pusing2 nmpak kertas tu je. Kan ke best kalau kertas yg dilekat tu ada unsur utk belajar al-quran atau membaca ๐Ÿ™‚

Hah yang ni siap buat wallpaper. Gmbar dari google

Oh, kena stop jap. Next Entry insya-Allah saya kongsi kan cara yang lain ya =) Stay tuned!

P/S:
Kalau nak dptkan Lamaze Wrist toys, boleh cube klik sini
P/S 2:
Buku How to Have Smarter Baby boleh dptkan kat MPH/ Popular atau saye beli kat Kinokuniya KLCC

P/S 3:
Flashcard Hijaiyah dan Flashcard ABC boleh di dapati di kedai sy, klik sini =) atau

PM FB Khadeejah Hasmad

SMS/WhatsApp/Call 0194093457
ย 
Published with Blogger-droid v2.0.4

Leave a Reply

CommentLuv badge

Shares