Travel Tips

Makanan Halal Di Jepun

Di Jepun biasanya kami makan onigiri.

Er, bebudak ni yang makan, kitorang dah boring.

Onigiri, as usual, mana lah gambar nya, adalah nasi yang dibalut dengan seaweed.

Dalam tu ada inti. Contoh, yang kita boleh makan adalah inti ikan, udang, pendek kata, yang seafood based.

Ikan yang biasa diorang ni makan, adalah tuna, salmon. Lain-lain tu, tak ingat lah.

Dah kata lidah melayu kan, nasi itu wajib.

Tapi kena hati-hati tau, pastikan inti tu adalah ikan. Boleh jadi ada ayam dan pork.

Kami, guna Google translate dan Whatsapp sepupu hubby yang menetap di Jepun untuk pengesahan.

Kalau makan udon pun, ada nasi.

Udon rasanya nama dia, yang ada nasi dan tempura udang, tempura ikan, tempura sayur-sayuran.

Kali ni saya nak kongsikan alternatif lain untuk makanan halal di Jepun.

Sebagai rekod untuk kami. Ye lah, kadang teringin nak merasa instant noodle kat convenience store diorang, tapi macam eh boleh ke tak?

Saya paste di sini screenshot dari Page Halal Japan.

Mostly yang kabo di sini adalah area Tokyo.

Hok lain ada jugak, tapi saya focus nak cari di area Tokyo sebab next vacation Insya-Allah ke Tokyo pulak.

Asek Jepun je kan 😛

Duit ai, ikut suka ai. Hik3

Moga bermanfaat untuk anda yang bakal melancong ke Jepun 🙂

image
Sesungguhnya Ramen memang sedap, rasa kat Malaysia. Tapi susah nak cari versi halal kat Jepun, sebab kuah dia mesti ada based pork kalau tak salah. Hok ni ok lah, alhamdulillah 🙂

image

image

3 je buat masa ni.

Boleh lah selang seli dengan udon, etc.

Pandai-pandai survive 😉

Similar Posts

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *