Berpantang | Set Pantang

Makanan Penyebab Bentan Semasa Pantang

Bentan adalah istilah bagi ibu dalam pantang yang tiba-tiba menggigil kesejukan dan seterusnya terus akan demam panas.

Saya pernah mengalami bentan selepas melahirkan anak pertama, masa tu masih kat hospital lagi.

Cerita Saya Bentan

Alkisahnya, saya susah sangat nak poo poo, tapi rasa macam nak poo poo. Perasaannya adalah terseksa ok. Masa tu belum makan Shaklee.

Dan saya pun minta suami dapatkan buah yang bersifat melawas seperti betik. Masa makan tu syok lah.

Malam tu, mula menggigil satu badan walaupun tak sejuk pun, aircond tutup, tapi berselimut satu badan.

Terus suhu naik dan terpaksa stay 1 malam kat hospital.

makanan penyebab bentan semasa pantang
Terus naik suhu!

Lepas tu baru lah tahu yang betik ni tak digalakkan makan semasa tempoh berpantang sebab ‘sejuk’.

[alert-success]Alfalfa & Ostematrix Shaklee sangat bagus di ambil untuk mengelakkan ibu sembelit selepas bersalin. Syok sangat![/alert-success]

Makanan Pantang

Makanan lain yang dikatakan bentan juga termasuk lah:

  • Nangka
  • Minuman sejuk

Makanan yang dikatakan menyebabkan kegatalan pula termasuk:

  • Ikan bilis – saya pernah rasa sebab hospital bagi makan nasi goreng kampung. Haha.
  • Makanan laut seperti udang dan ketam

Lain Badan, Lain Penerimaan Makanan

Namun begitu, setiap dari kita berbeza.

Sebagai contoh, masa lepas bersalin, Mak saya masakkan ketam masak lemak, memang lauk kegemaran saya ni, dan saya makan, Alhamdulillah saya ok 😀

Nota: Mak saya memang tak amalkan pantang gaya orang melayu 😉

Perihal ikan bilis pulak, boleh jadi 2 minggu lepas bersalin, ia nya menyebabkan kegatalan. Tapi lepas tu ok je.

makanan penyebab kegatalan semasa pantang
Buat jadi sambal ikan bilis, makan dengan nasi panas, fuh sedap!

 

Makanan pantang tak sama untuk setiap ibu, jadi boleh cuba-cuba dulu. Tapi kalau part bentan tu, tak payah la cuba.

Seram sejuk demam ni, kalau ibu tak sihat, kesian kat baby. Bengkak sangat susu jadinya, sampai baby susah nak menyusu sebab aliran susu terlalu cepat dan buat baby tercekik menyusu.

Cergas Sepanjang Pantang

Bermula pantang anak kedua, saya amalkan Set Berpantang Shaklee untuk kekal cergas bertenaga. Paling seronok part poo poo tu lah. Tiada lagi rasa terseksa macam ada benda tak selesai.

Pengalaman saya berpantang anak kedua, jom saya nak kongsi 🙂

[vimeo id=”115733278″ width=”600″ height=”340″ position=”center”]

Memang puas hati sungguh dengan Set Berpantang Shaklee. Oh kalau nak tahu lebih lanjut, boleh dapatkan info di Set Berpantang Shaklee ^_^

Untuk dapatkan Set Berpantang Shaklee, anda boleh hubungi saya:

admin-ajax.php

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *