Cabaran 30 hari | Gentle Natural Birth

Makna Di Sebalik Nama Blog|Hari #2- Cabaran 30 Hari Entry

Asalnya blog Diary of Muhammad ni dedicated untuk putera sulung kami, Muhammad. Teruja masa tu setiap aktiviti rasa nak ambil gambar dan post di blog. Ayahnye yang create blog ni.

Di awal penubuhan blog banyak berkisar tentang Muhammad je lah. Hehe. Jangan lah adik- beradik lain jeles pulak nanti ๐Ÿ˜›

Muhammad & HypnoBirth

Antara kisah paling epik dan mendapat sambutan hangat adalah kisah kelahiran Muhammad via Hypnobirth. Hypnobirth ni mesti ramai yang tak tahu ape bende kan? ๐Ÿ˜‰ Hypnobirth adalah salah satu kaedah kelahiran alami, atau kita panggil ‘gentle natural birth’.

muhammad

Kalau saya orang tanya pasal Hypnobirth, saya akan tanya balik, tahu tak bersalin boleh jadi tidak sakit? ๐Ÿ˜‰

Bila sebut ‘gentle natural birth’, ia bermaksud sepenuhnya semulajadi, tanpa penggunaan ubat atau dadah seperti epidural, apetah lagi intervention seperti episiotomy. TAPI.

Kena ada disclaimer nih, untuk mengelakkan salah faham. Ibu yang memilih gentle natural birth adalah ibu yang make informed decision, bukan ikut cakap si A atau si B.ย 

Makna kata, bukan membuta- tuli lah.

Masa bersalin kan Muhammad, kami decide untuk bersalin di PUSRAWI Jalan Tun Razak, KL. Actually nak homebirth je, tapi sebab nak ambil stem cell kan.

Alhamdulillah semua staff adalah perempuan, sebab nama pun PUSRAWI. Syukur Alhamdulillah. Tapi beberapa perkara yang kami fight in the labor room, semasa saya in labor itself – no gas, no episiotomy.

Perasaan semasa in labor?

Despite annoying dengan ramai nurse tetiba masuk bilik bila announced saya dah fully dilated, saya khayal di dalam surges (istilah untuk contraction)

Subhanallah saya betul tak sangka yang contraction adalah indah :’) Subhanallah Maha Suci Allah!

Dan selepas kelahiran Muhammad, kami nekad nak homebirth next baby.

Maryam & HomeBirth

Masa hamil Maryam, saya aktifkan diri di group tertutup Facebook, Gentle Birthing Group (GBG) dan Home/Unassisted Birth Malaysia (HUBM)

To be well informed mother, saya korek setiap pengalaman ibu yang berjaya, korek juga risk and possibility if benda buruk would happen, attend talk Barbara Harper, attend class, most importantly, meet Wai Han to refresh confidence level.

Dan alhamdulillah, saya homebirth Maryam di rumah Kerteh, which is kat Kerteh tu takde hospital if any emergency, dan yang ada hanyalah Allah., suami dan Muhammad.

Kalau ada orang suruh kami pergi hospital sekalipun, we would never want.

Tak mahu.

Semasa mengandungkan Maryam, saya mengamalkan Set Kehamilan Shaklee sepenuhnya dan merasai perbezaan yang ketara

Rasanya part tu paling orang susah nak faham.

Part kenapa ibu yang pilih homebirth ni berkeras nak homebirth, dan seboleh mungkin tak nak hospital birth. Ia bukan sebab kita nak ikut trend, ia bukan sebab kita nak tunjuk berani. Its beyond that..

Eh, asalnye nak cerita makna nama blog., tercerita pasal gentle birth ๐Ÿ˜›

‘Ala kulli hal., apa- apa yang membawa kita dekat kepada Allah, memang manis sungguh rasanya.

Nak tahu lebih lanjut pasal Hypnobirth?ย 

Jom join class sifu Wai Han kat blog dia. Korek lah untuk cari story Muhammad dan Maryam. Hehe.

Dan aktfikan diri di Group Gentle Birthing Malaysia. Ibu yang pernah czer, boleh aktifkan diri di group ICAN.

Ibu czer ni lebih mencabar sebab nak keluar dari kepompong ‘doctor worshipper’ ย tu macam susah. Kalau nak tahu, kenalan dalam group ni jugak ada yang berjaya Alhamdulillah homebirth selepas 4 (EMPAT) kelahiran czer.

Anyway, ramai dah ibu yang memilih homebirth. Saya pun pelik. Tapi bila tengok diri sendiri, hehe, tak lah pelik mana. Like- minded people think alike ๐Ÿ˜‰

Ok2, alhamdulillah selesai sudah entry Hari ke 2. Sape2 yang miss entry Hari #1, boleh klik kat Hari #1:ย Entry Pengenalan Diri Saya ^_^ Jom join sekali cabaran 30 Hari Entry ni, korang letak link kat comment, nanti saya singgah blog korang sekali ๐Ÿ˜€

Iklan jap ๐Ÿ˜€ ==>ย Saya Pengedar Sah Shaklee.

Kalau nak order Set Ibu Mengandung Shaklee, Set Bersalin Shaklee dan Set Penyusuan Shaklee,ย Boleh order dari saya ^_^

KHADEEJAH HASMAD
SMS/WhatsApp 019 409 3457
Email: [email protected]
Shaklee ID: 858755

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *