Set Puasa Ramadhan

Menu Sahur Ibu Yang Menyusukan Anak

Alhamdulillah Allah izinkan saya menyusukan 2 anak syurga saya, seorang lelaki dan seorang perempuan.

Saya pernah lalui Ramadhan sambil menyusukan anak dan juga sambil mengandung sambil menyusukan anak.

Memang ibu menyusu sangat perlukan stamina yang tinggi.

Ada satu benda menarik yang saya belajar berkenaan sahur

[alert-warning]Nasi putih adalah kurang digalakkan untuk sahur sebab ianya lebih cepat membuatkan kita rasa lapar[/alert-warning]

Biasa kan masa kecil kita wajib makan nasi walaupun lauk telur je masa  sahur.

sahur ibu menyusu breastfeeding

Nasi putih rupanya tak digalakkan sebab ianya karbohidrat.

Karbohidrat ni bersifat sangat cepat menukarkan gula menjadi tenaga.

Terlalu cepat sampai lepas tengahari, dah takde apa untuk ditukarkan jadi tenaga. Sebab itu kalau kita makan nasi putih, biasanya by tengahari dah mula rasa letih.

Sebagai alternatif, saya amalkan makan 2-3 keping roti wholemeal, roti perang.

Lebih kurang gini rupa roti tu
Lebih kurang gini rupa roti tu

Bukan roti coklat tau tapi roti perang tu. Rasa dia not bad, kalau sapu jem ke, butter ke, boleh masuk tekak 😀

[alert-success]Roti perang adalah makanan fiber. Makanan fiber bagus untuk membekal tenaga.[/alert-success]

Janji nak bertenaga kan.

Alhamdulillah betul lah, dengan izin Allah bertahan lama hingga berbuka!

Tapi kalau nak juga makan nasi, bagus amalkan nasi perang. Sedap pun sedap, rasa beraroma gitu.

Set Sahur Instant

Dan selepas itu saya berkenalan pula dengan Set Sahur Instant Shaklee. Bertambah lah menarik sebab tak sampai seminit dah siap!

Kalau terbangun pukul 5.30 pagi pun, sempat je nak sahur.

Shake shake shake, gulp gulp gulp.

sahur ramadhan bertenaga

Siap sempat minum sikit air susu dan air kosong. Alhamdulillah.

[alert-note]Set Sahur Instant ni menarik sebab ianya gabungan tiga supplement yang membekal tenaga, dan membantu tubuh hydrated sepanjang hari.[/alert-note]

Bukan ibu je boleh ambil. Tapi ayah, warga emas, dan anak – anak yang tengah berlatih puasa pun boleh ambil 😀

Jika berminat nak order Set Sahur Instant, boleh klik butang order di bawah 😀

[alert-note]Order boleh dibuat dengan menggunakan browser Mozilla Firefox[/alert-note]

[button-blue url=”https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=1651cf0d2f737d7adeab84d339dbabd3″ target=”_self” position=”center”]Order Set Sahur Instant[/button-blue]

Anda juga boleh hubungi saya:

Khadeejah Hasmad

SMS/WhatsApp : 019 477 3457

Shaklee ID: 858755

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *