Jadi Ahli Shaklee | Muhasabah

Menuntut Ilmu Bersama Sifu

Alang-alang dah sampai Kelantan semalam, saya dan sideline saya, Kak Efie ajak lah upline kami,  Kak Along sarapan sekali. Hihu. Makan kat rumah mak dia, kat Kadok Dalam.

Wah sangat teruja lah masuk kampung.

Kalau nak tahu, nenek sebelah mak dan ayah saya dua-dua menetap di bandar. Arwah Wan saya, iaitu nenek belah mak di Kampung Pandan, KL. Nenek belah ayah saya di bandar Miri, Sarawak.

Nak kampung macam mana? 😛

Sampai je kat kampung Kak Along, saya rasa macam terkejut. Masa on the way tu, dah pk, dalamnya kampung ni. Hah memang dalam.

Terkejut pasal apa?

Terfikir, takde alasan  kita duduk ceruk mana pun, kalau ada kemahuan, pasti ada jalan! Kampung seorang jutawan kat dalam kampung tau, bukan bandar.

Akak upline merangkap senior saya ni sekolah sains, pastu sambung degree kat UTP, pastu dapat kerja Petronas. Pastu sekarang? Resign sbg jutawan Shaklee.

Eh, budak2 yang study kat KL atau Selangor pun, belum tentu dpt masuk UTP yang admission strict tu tau. Apatah lagi keje Petronas

Yang bestnya itu lah first time saya tahu rupa tali air tu macam mana. Haha.

Dan dapat close up bendang sawah padi. Kalau kat Perlis kampung hubby dpt tengok dari jauh je. Tak sedekat kat Kadok ni.

See, belakang tu je bendang :D Kat belakang tu air sawah :D
See, belakang tu je bendang 😀 Kat belakang tu air sawah 😀

Ni siap ai nampak ada air kat sawah, ada ikan. Dan air tu jernih ok.

Wah teruja!

Jap, intro panjang 😛

Breakfast semalam sarat dengan tips dan pelajaran baru. Huhu.

Eh, bukannya kita datang pastu cakap,  “Kak, nak tips boleh?”

Tak.

Tapi sambil borak2 tu.

Antara yang saya belajar.

1. Bukan semua ilmu yang kita dapat, kita share dgn orang.

Oops bukan kedekut ilmu ye. Cuma boleh jadi bila kita kongsi dengan grup, bertambah serabut kepala ahli grup.

Tengok pada kesediaan. Lagi bagus kalau ahli grup proaktif tanya tips dari kita.

2. Belajar dari kesilapan

Bisnes ni bukan skema macam ambil exam. Kalau tersilap langkah, jangan duk sedih lama sangat.

Tapi ambil ia sebagai pelajaran hidup.

Orang yang pernah fail, kemudian berjaya,  adalah better drp org yg naik tapi tak pernah berhadapan cabaran.

image

3. Kreatif

Tips memang berlambak dalam group tertutup. Tapi beza org yg berjaya dan tidak, org yg berjaya dia buat extra sikit drp tips.

Alah macam lah mak kita bagi resipi ikan asam pedas. Tulis dalam buku. Kita tiru sebijik, tapi tak dpt pun rasa macam mak masak.

Bukan sengaja mak tak bgtau extra tips, tapi tak terfikir. Benda tu yang kita kena pandai cari, pandai korek godek.

4. Travelling tips

Haha. Gelak kat diri sendiri. Tak payah lah spend duit kat hotel mewah kalau kita pergi oversea untuk jalan-jalan. Hotel tu tempat untuk tidur je

Lain lah nak pergi Jepun sebab nak tidur kat hotel Jepun.

Saya belajar beberapa tips travelling sebab akak ni backpacker.

Insya-Allah pi Ireland nanti backpack dengan suami, tapi try dulu local. Huhu.

Now,  I get the picture, how and why.

Kita travel bukan sebab nak show off. Membazir duit lah sebab nak show off yg kita dah pergi berapa countries. Tapi utk belajar, banyak untuk dipelajari.

Ok2 dah panjang ni.

Kepada anda yang dah berdaftar Shaklee dengan saya, ID Shaklee 858755,Khadeejah Hasmad, anda di alu-alukan untuk datang ke tempat saya borak-borak 😉

Borak kutip tips, kutip pengalaman, etc.

Yang belum daftar jadi ahli Shaklee, meh contact saya. RM 75 je, seumur hidup takyah renew.

Khadeejah Hasmad
SMS /Whatsapp : 019-409 3457
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *