Carotomax | Rabun Jauh

Misi Menghilangkan Rabun Jauh

Bukan tak nak buat Lasik, tapi bila tengok hubby yang dah buat Lasik perlu selalu titis mata, dan ada masanya perlukan sunglass, rasa macam, Lasik ni ada side effect.

Kurang selesa bab tu je.

Kalau boleh saya nak mata boleh lihat terang jelas semula, tanpa mata kering, tanpa silau, seperti biasa.

Jadi, saya mula Google cara hilangkan rabun jauh.

Of course Google dalam bahasa English, sebab kalau Google dalam bahasa Melayu, macam tak banyak info yang membantu.

Maka saya terjumpa website Rebuild Your Vision dan Bates Eyes Exercises.

Oh baru saya tahu, otot mata boleh dilatih dengan eye exercise sepertimana kita melatih kaki dan tangan kita untuk menjadi lebih fit dan kuat.

Pada masa yang sama, perlu amalkan diet dan pemakanan yang sihat untuk mata.

5 vitamin penting untuk mata :

1) Vitamin A

2) Vitamin C

3) Vitamin E

4) Omega

5) Zinc

Ada lah sekali Selenium dan Lutein.

Tapi sebab dalam vitamin Shaklee, Selenium dah masuk dalam Vitamin E; dan Lutein pula dah bersekali dengan Vitamin A dalam Carotomax, maka saya hanya ambil 5 jenis vitamin ini.

image
Zinc je belum ada

Senaman Mata

Untuk senaman mata, Bates Eye Exercise ada cadangan senaman mata.

Kita boleh pilih ikut masalah mata kita. Macam saya, rabun jauh dan power lebih 400, ada lah cadangan spesifik untuk saya.

Saya cadang setiap bulan nak cek berapa power turun. Haha.

Tapi saya bagi masa kepada diri sendiri untuk bebas cermin mata 6-12 bulan.

Nak hilangkan rabun ni tak boleh paksa mata, nanti daripada power turun, jadi makin naik pulak.

Steady and easy,  dan follow do and don’t.

Doakan saya berjaya 🙂

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *