Activity 1 yo | Muhammad

Morning activity

Just for our notes, that we did something despite saye pagi-pagi rasa nak melepek 😛
1. Introduction to birds
Pagi ni ajak baby Muhammad pergi kat kawasan ayam itik Kak Mas. Sekadar intro dulu. Dia suka dengar ayam berkokok, bunyi2 ayam. So pagi ni ajak tengok2 je. Belum introduce satu2 haiwan kat dia. Saye duk kat a small bench sambil Muhammad dok admiring the ducks, rabbits, chickens. Sampai tak terasa lah kena gigit nyamuk. Besar lak tu nyamuk gigit. Ada la beberapa bites. Then have to keluar lah,sian baby
Next thing in my mind, I am thinking of ambil gambar Muhammad main ngan each animals. Print it out. Make a cute simple book. And label each picture. Contoh kalau dia pegang itik, I’d write ‘itik’ under the picture. But let us make a visit once more and take a cute pics 😉
2. Manners
Wahahahaha. I snaps a lot kat Muhammad sejak I’m pregnant ni o____O But lepas marah, peluk dia balik dan explain why I raised my voice. Kesian tengok muka sedih dia sebab kena marah :'(
Tadi belajar tentang cara susun buku. At first, Muhammad took books from the most upper shelf, one by one, dan campak buku ke lantai T______T Dia memang suka ‘mengemas’
Saye, geram lah tengok. Huhu. Ape campak2 ni 😛 Saye ajar dia untuk letak elok-elok. Ambil buku, bend your body (saye tolong bend kan his body), and put it down slowly (tolong jugak letak buku kat tangan dia dan letak buku kat lantai perlahan2). Alhamdulillah he learnt fast. Then terus dia letak slowly. Saye pun tepuk tangan lah masa dia letak buku elok-elok. Walaupun itu namanya sepahkan living room 😛
3. Introduction to light
His new toy- torchlight. Suuuuuuka sangat main torchlight. Maybe I’d make a book for him as well regarding torchlight.
Pagi ni dia belajar, the light from the torchlight helps him to look into dark places. Pagi ni, he looks into my mouth using the torchlight. Saye bukak mulut luas2, dan dia pretend macam dentist. Huhuhuhu. Sambil gelak2 examine my mouth 😛
4. Pouring, comparison, etc
Hari ni dia enjoy sikit main batu. Sebelum ni tak layan.
Saye susun beberapa bekas. Asked him to put few small stones in each container. Alah batu kutip kat jalan depan rumah je. Dah basuh sesiap batu2 ni, dan dah keringkan. Dia letak batu dalam bekas-practice eye hand coordination. Setiap bekas mempunyai bukaan yang berbeza. Yang kecik tu, batu besar x boleh muat lah
Dan dia try pour the stones, from one container to other container. Can it be done? Some can be done perfectly. Some cannot be done-batu terjatuh ke luar sebab bekas besar x boleh pour into extremely small container. Kalau ada muncung ok lah kot.
He learnt about the concept of big and small. Bekas besar, kalau letak batu, bunyi nya macam mana. Batu besar muat utk mulut bekas besar. Kalau bekas kecik, tak muat. And he also tried to shake the container. Walaupun bekas besar adalah cawan plastik, dia shake jugak, entah to hear the sound it made kot
And holding stones helps to stimulate his senses. Hold the stone properly, and put it in the bottle until it drops into the bottle. Know that stones have rough edgy surfaces. Ada yang tajam sikit. Bentuk x sekata. Etc etc
Lotsss can be learnt.
5. Communication 😛
Muhammad masih belum boleh bercakap. Just few words je boleh. Sebabkan dia masih berumur setahun lebih, saya tak cuak 😛 sebab I know there were people who started talking at age four, and still berjaya in life 😉 Stakat ni Muhammad kalau bahasa baby tu, petah lah dia. So kalau nak communicate, dia banyak guna his sign.
Tadi event nak tukar diapers. Dia nak tukar diapers,dah buat bunyi macam terwabek, tapi saye takmo tukar sebab baru je tukar diapers dan rasanya diapers dia blm kotor.
But then, he took one diaper from the diaper stash!! And the wiper box!! And put it on the bed!! Whoaaa!! Then, ok lah, saya tukar kan. Entah kenapa nak tukar, shee shee pun takda. Kengkadang, dah bukak diapers, dia akn minta satu wipers, and clean his ‘bird’ by himself 😛
He is ready for potty training, tapi saye je tak larat yet 😛 I know his signs, but to assist him into the toilet while I’m always in the dizzy mode, not yet lah sayang. Unless abi nya ada cuti straight one week, maybe potty training boleh di consider 😛





Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *