Muhammad Maryam Belajar Tentang Kalendar dan 4 Musim

Mula-mula Muhammad Maryam tengok globe ni sebab nak tengok haiwan apa dekat negara mana.
 
Budak-budak, kan. Memang peminat haiwan. Lagi-lagi anak patung ada penguin lah, beruang lah.
 
P.s : Dinosaur 🦖🦕 je takde dalam globe 🤣
 
Lepas tu jom cari mana Mak Yayam (adik bongsu yang study kat Japan)
 
Kemudian mula lah sesi cerita negara mana kita dah pergi sama-sama.
 
Anak-anak ni suka dan ingat bab main snow je.
 
Tulip kat Keukenhof tu tak pernah sebut. Agaknya sebab tak boleh main cabut bunga kat sana.
 
So bila dah masuk bab snow, maka masuk lah topik 4 musim. Nak pergi snow kena buka kalendar meh kita tengok bulan bila snow turun.
 
Bila dah masuk topik musim ni, kena lah cerita sikit sebanyak tentang bumi ni mengorbit matahari; jadi bermula explain macam mana siang malam terjadi, kemudian baru masuk topik snow tadi dan 4 musim yang lain.
 
From a globe, macam-macam anak boleh belajar. Topik yang advance insya-Allah jadi simple sebab mereka suka.
 
Jadi habis semua, jom kita rancang bulan ni nak pergi mana nak tengok haiwan apa.
 
Eh tapi snow nak jugak.
 
Jadi tengok balik kalendar nanti, bulan snow turun bulan apa, baru boleh bincang nak pergi mana.
 
Nanti boleh masuk bab foreign currency, macam mana book flight ticket, etc.
 
Anak-anak kecil kita bawa travel, sebenarnya mereka ingat secara detail.
 
Macam Muhammad dan Maryam boleh cerita semula. Hannah masih belajar bina ayat 😅
 
Saya pun terkejut, ingatkan diorang lupa.
 
Siap ingat lagi nama negara yang kita pergi sama-sama, jumpa apa buat apa etc.
 
Jadi kalau travel bawa anak, insya-Allah memang berbaloi. Ia mencipta memori indah buat mereka.
 
Jom menabung kita bawa bersama anak-anak jalan-jalan melihat alam 🌴

Leave a Reply

CommentLuv badge

Shares