Activity 1 yo | Muhammad

Muhammad nak baca

Muhammad sangat suka membaca.
Kalau masa baby, dia baca dengan cara selak buku kuat-kuat sampai nak terkoyak dibuatnya. Tapi bila dah setahun lebih ni, dia akan tengok lama- lama kat satu page, renung lama-lama.
Asalkan ada perkataan, dia akn renung… Tak kira la buku ke, cover cd yang ada tulis lirik ke. Kesian pulak tengok, sebab mak dia ni belum bersungguh-sungguh ajar anak membaca 😛
Kalau quran pulak, tak kira lah yang colorful atau tidak, dia akan cuba baca kuat2 guna bahasa dia., sambil selak depan belakang. Mimic kita baca quran.
Dah cuba dengan set abu ada ayam. Alhamdulillah dia suka dan ikut, tapi sikit2 je lah. Dan saye tak berminat nak ajar dia ‘abc’ terlebih dahulu.
Research shows that, pengenalan abc, bukan phonic akan buat budak keliru utk membaca. And i saw it dlm my neighbour’s daughter. Dia tahu abc, tapi bila nak sambung huruf, dia tak pasti cemana nak bunyikan…
Saye rase, Muhammad ni style ‘word recognition’ punya baby. Tak sabar nak balik shah alam nak bacakan peter and jane. Wahahaha. Walaupun jane tu pakaian dia x macam muslim. Err, sebab dulu saye belajar membaca guna siri tu, alhamdulillah boleh baca short english novel at young age.
Tapi takda lah saye pakai macam jane dlm buku tu kan.
Tapi pernah sekali cuba dgn set Allah Makes. Sebelum ni bila kat satu page, akan baca full sentence. Tapi kali ni guna teknik lain.
Bila tengok kat satu page, sebut sambil tunjuk kat satu perkataan sahaja. Contohnya, kat page tulis ‘this is a cat.’ Jadi kita sebut ‘cat’ saja sambil tunjuk kat perkataan ‘cat’. Memula dia tengok je. Mase tu baca sambil baring 😛
Kemudian ulang suara utk kali kedua. Kali ni dia ikut!!! =)
Please take note, saya xpernah ajar Muhammad utk sebut ‘cat’ bila jumpa kucing. Saya utamakan bahasa ibunda 😛 Jadi this language is second to him, atau boleh cakap, dia pun tak biasa sangat. Dia follow utk yg perkataan ‘mice’. Saye dah sangat berbunga hati. Huhuhuhu
Aim saya, bukan lah nak dia pandai membaca semata-mata. Tapi paling penting buat saya, next time Muhammad tengok wriggle symbols, dia tahu cara nak decode, atau cara nak baca. Dan dia faham apa yang dia baca. Dan dia dapat ilmu drp apa yang dia baca.
Tadi dia bukak buku read easy pulok. Sobsss. Oh anakku, sebentar ya, ibu mu buat persediaan mengajar dulu ya

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *