Muhammad’s First Cooking Session

Today I decided untuk ajar Muhammad how to cook his favorite meal : Spaghetti.

Alah simple je pun kan.

Tapi it also incorporates with learning to tell time duration.

Muhammad buat the whole process to boil the spaghetti. 

Dari cari periuk yang sesuai, isi air dalam periuk, light up the stove, wait for the water to boil, add a bit of oil in the water, put the vermicelli in the pot and finally learn how to tell time duration.

Konsep time duration

Spaghetti kami boiled for 15 minutes.

Alah kesiannya anak aku first day dah kena belajar cara baca tempoh masa 15 minit dan mak dia stress-stress pulak 😅

Muhammad by himself dapat tangkap konsep 5 minit.

Tengok je jam kat dapur tu. Alhamdulillah jam tu besar dan senggat nya pun besar. Pada senggat minit ada di tulis minit by 5.

Macam 5 minit, 10 minit, etc.

Duration 5 minit tu Muhammad dah faham. Tang 10 minit, atau 15 minit; agak mencabar hari ni dia nak faham.

It’s okay. Esok masak lagi ye 👻

Kupas & hiris bawang

Ok nak masak sos spaghetti pulak.

Mula-mula saya minta Muhammad pilih bawang besar paling cantik.

Sila tengok rupa bawang tu masa pilih.

Then kupas bawang.

Syukur Alhamdulillah Ikea ada buat pisau yang budak-budak boleh pakai dengan selamat, so Muhammad pun boleh belajar kupas bawang guna pisau without me worrying.

Saya pakai pisau tu pun rasa selamat sangat, walaupun bilahnya memang tajam.

Tah macam mana pisau tu buh safety part.

Part hiris bawang tu I didn’t need to explain much sebab Muhammad cakap dia tahu how to do it sebab tengok Abi selalu buat.

Wowwww sangat!!

Terima kasih kat Hubby sebab set such great example kat Muhammad.

Budak mudah belajar bila tengok kita buat, bukan bila kena bebel banyak kali 💪🏻

Hirisan Muhammad tanpa bantuan mak nya. Yeay!

Tumis bahan

Then nak buat sos.

Aduhai rupa-rupanya sos prego rumah kami dah habis. Pergi kat rumah mak, pun habis.

Hmm, no easy way ni.

Maka kita terpaksa lah buat spaghetti goreng.

Saya pun gelabah lah Google cara buat spaghetti goreng.

Then I prepared everything sambil minta Muhammad tumiskan everything dalam kuali.

He asked to help. So that’s the least I can allow him to.

Dah nak tengahari kot. Kena lah cepat.

End up sedap jugak rasa spaghetti tu.

So here is our in-promptu spaghetti goreng recipe just in case I forgot what to put in.

Resipi Spaghetti Goreng

Bawang besar 1 biji hiris

Bawang putih 2 biji hiris

1 biji carrot – grated

1 biji tomato – diced 

Sos tomato – Suka hati

A dash of black pepper

A dash of Secukup Rasa 🤭

A dash of garam

Minced meat – 1 bekas

Spaghetti yang dah direbus

Cara-caranya :

1. Tumis bawang besar, bawang putih dan carrot sampai bawang layu

2. Masukkan minced meat dan goreng sampai tukar warna

3. Masukkan diced tomato dan sos tomato dan goreng sampai tomato agak layu

4. Masukkan spaghetti dan gaul sebati

5. Then masukkan garam, black pepper, Secukup Rasa

Part gaul spaghetti je yang saya gaulkan. Lain-lain semua Muhammad buat.

Alhamdulillah esok buat lagi lah sampai dia master pastu dia pulak masak. Keh3

Leave a Reply

CommentLuv badge

Shares