Gentle Natural Birth

My dream birth, drafting part

Saye ingat nak buat cerita utk my dream birth for my second baby, homebirth this time. Tp nak list down dulu what I want. Lepas ni akan susun kronologi elok2, start buat visualisasi dan start praktis Law of Attraction πŸ˜€

1. Labor for 12 hours (yes, i love long labor :D)
2. Baby dari crowning sampai delivered -15 minutes
3. Baby born en caul, yayy!

4. Bersalin pukul 530 pagi sebelum azan subuh. That means, surge start 530 petang lah
5. Ada hubby, supportive mak, yayam to take video (for my own memory keeping) & of course baby Muhammad. Kalau ada kets pun ok. Kot lah boleh provoke dia cepat kawen πŸ˜›

6. Saye senyum all way through surges. Kadang tertidur lena sejam dua. Kadang khayal sangat menari-nari

7. Position polar bear position (ala2 posisi sujud), dan menghadap kiblat. Waaahh sweeettt!! :’)
8. Masa tu full moon jugak. Eh yg camni kena bsalin tgh malam. Takpa draft je dulu
9. Mak sgt supportive, tak tunjuk pun dia risau ke apa. Keep on reciting doa nabi yunus at my ears
10. Hubby keep on massaging my back, selang seli ngan yayam/kets. Bagi saya minum air dan makan every one hour

11. I am in heaven semasa surges. Enjoying each surge
12. Baby keluar disambut oleh hubby, mula2 keluar kepala dulu. Mak ngan lelain sangat kagum sebab en caul kan. Terkedu lah semua org. Menitis air mata mak tengok sambil cakap Subhanallah

13. Oleh kerana semua org tekejut tengok baby dlm kantung, sibuk suh amek gambar. After few seconds, hubby remove kantung dari muka baby. Cium baby. Dan dengan serak-serak basah, azan dan iqamatkan baby

14. Video person alert. Huhu
15. 10 minutes after that, placenta pulak keluar. Dan saye pun breastfeed our baby after that
16. Mak dan semua org ok dgn decision kitorg xmo bwk baby pegi hospital. Or bwk sy cek kat hospital utk post birth. Baby is fine. Jaundice pun takda. Ni kena makan alfalfa ni at 8months pregnancy atau carrot juice byk2

17. Takda darah keluar except air ketuban yg pecah
18. Masa register kat JPN, org jaga kaunter tu cakap tahniah kat hubby. Registration went smooth
19. Baby berat 3.5kg dan sangat comel
20. Takda koyak whatsoever πŸ˜€

21. Call sedara mara. Bila sedara dtg, mula risau2 apesal saye bersalin kat rumah. Mak kata deejah pi kelas belajar, alhamdulillah boleh bersalin kat rumah. Kalau nak bersalin kat rumah, kena belajar dulu. Cikgu deejah ni matsaleh. Dulu masa dok US, midwife yg attend mak bersalin. Thank God

Ok, nnti nk tambah apa patut ^_^ pastu susun cantik2 kronologi nak baca hari2.

Apa yg sy belajar dr org sekeliling, kadang kita tak tahu how to make things happen. Just keep on positive thoughts, keep on praying. You are attracting the things that you are thinking the most
Note,saye tak mention place sbb x decide lg nk bersalin kat mana πŸ˜›

Nak tak baby breech? Tp cambest tgk video kat youtube. Tengok lah cene

Similar Posts

One Comment

  1. Terbaek~! deeja trus wat entri pasai preparation pasai homebirth ek…utk akak rujuk jgk…ekeke πŸ˜€ akak xcukup konfiden lg nk homebirth…plan next 3years insya allah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *