Resipi

Nasi Goreng Tok Nya

Sejak pregnant adik baby ni, setiap hari mesti nak breakfast nasi goreng tok nya. Tak jemu-jemu. Pastu selang ngan buah oren sejuk. Perrgghh sedapp!!

Nasi goreng ni dipanggil nasi goreng tok nya sebab asal resipi dari Tok Nya. Tok Nya ni mak mertua Wan. Atau senang kata nenek kpd mak saye. Sedap, tapi oily sikit 😛 Hubby suka kalau tambah bwg besar yang dicincang. Pergh sedap betul. Kenyang sampai tengahari 😉

Nasi goreng tok nya

2 biji telur
1 pot nasi
Bahan tumbuk: 
(kalau Tems dia blend guna function yg ‘pause’ tu. Heh tapi tumbuk lagi sedap sebab ada crunchy2 ikan bilis)
Cili kering yg telah direbus
1/2 biji bwg besar
2 biji bwg putih
Ikan bilis sikit

Cara buat:
1. Scramble kan telur tu. Tepikan.
2. Tumis bahan tumbuk sampai kira2 cili kering lumat tp ikan bilis tak lumat sangat pun takpa
3. Masukkan nasi
4. Masukkan telur
5. Masukkan garam
Siap!

Tetiap pagi sanggup buat untuk breakfast bersama hubby sebelum pi keje 😉 Gambar x dpt amek lak, dah habis pun

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *