Pengalaman Berpuasa Sambil Menyusu di Bulan Ramadhan

Salam Ramadhan semua! Sedar tak sedar dah menginjak hari ke 14 Ramadhan tahun ni. Dah dekat separuh. Jadi macamana prestasi Ramadhan kita tahun ni?

Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak, walaupun surirumah beranak dua macam saya, mesti terasa penatnya kan.

Saya ni memang seorang yang tak tahan lapar. Berenggang dengan Makanan adalah weakness point saya. Sejak dari zaman sekolah dulu kat asrama, isnin and khamis memang digalakkan puasa dan memang kebanyakan pelajar akan puasa. Saya yang susah nak puasa (sebab susah nak tahan lapar) ni pun puasa je lah time tu sebab malu semua orang puasa.

Sikap ni terbawa- bawa sampai sekarang. Kalau nak ganti puasa tu memang tunggu bulan Sya’ban la jawabnya. Sekali dah ada anak nak menyusu and kene puasa. Oh tidak! Memang saya banyak terdampar di sofa and melepek macam lepat pisang saje waktu siang hari Ramadhan😅

Oleh kerana waktu tu anak pertama dan pengalaman pertama menyusukan anak sambil berpuasa, kakak saya kenalkan saya dengan tiga serangkai Shaklee yang wajib ambil untuk bantu bertenaga dan maintain bekalan susu ; Shaklee ESP, Performance Drink dan Meal Shakes.

Alhamdulillah saya jadi sangat bertenaga tak macam ibu menyusukan anak pun! Susu maintain, baby pun tak meragam. Sampai saya rasa time tu selama hidup 22 tahun, puasa waktu tu yang paling senang sekali. Dah Asar pun bersemangat lagi (ini adalah pengakuan jujur orang jenis-jenis tak tahan lapar dan suka makan berpuasa). Sebab masalah saya kalau lapar, nanti akan moody, bayangkan kalau moody campur penat campur ada baby nak menyusu! Tak ke karam jadinya.

Jadi saya memang faham cabaran ibu- ibu menyusukan anak nak berpuasa di bulan ramadhan.

Memang ada keringanan untuk berbuka kalau bimbang mudharatkan anak atau diri sendiri, tapi nak ganti nanti macam mana pula? Sebab tahun seterusnya baby masih menyusu, tahun lepas tu ada baby baru pula. The cycle never ends!

Kalau ibu-ibu lain nak cuba, boleh hubungi saya, klik sahaja untuk Whatsapp di 01120763522 😇

Jannah
Shaklee ID 1149867

Leave a Reply

CommentLuv badge

Shares