Kenapa Shaklee?

Penting Sangat Ke Vitamin?

Dalam hidup seharian, kita memerlukan 13 jenis vitamin dan sekurang-kurangnya 10 jenis mineral untuk pastikan kesihatan pada tahap optimum.

Vitamin dan mineral diperlukan untuk:

  1. Menghasilkan ribuan enzim, hormon dan bahan kimia lain di dalam tubuh. Enzim dan hormon ni fungsi berbeza, tapi untuk mudah faham, diorang ni tukang bagitau organ untuk buat apa, dan bantu proses-proses dalam badan kita macam betulkan sel yang rosak, penghadaman, etc
  2. Menguatkan tulang, membantu ketajaman penglihatan, membantu otak jadi lebih peka
  3. Melindungi dari penyakit kronik seperti kanser dan sakit jantung

Cara terbaik untuk dapatkan vitamin dan mineral penting ini adalah dengan makan makanan yang berkhasiat dan ikut piramid makanan yang telah ditetapkan

Tima kasih gugel untuk gambar comel ini ^_^
Tima kasih gugel untuk gambar comel ini ^_^

Tapi, confirm ke kita dapat makan berkhasiat all the time dan lagi ikut piramid makanan. Tengok dalam menu seharian, makanan bergoreng itu menu wajib

Adakah anda memerlukan pil supplement?

Jawapan pendek nya, ya. Jawapan panjangnya, kena baca blog ini dengan lebih kerap 😉

Contoh sayur bayam, penuh dengan vitamin B dan acid folic.

spinach

 

Tapi adakah setelah berhari-hari sayur itu dipetik dari batas sayur, dan pula di pindahkan dari kebun ke kawasan bandar melalui perjalanan berjam-jam lamanya, khasiat sayur masih intact?

Seorang pakar pernah memaklumkan, buah oren yang kita makan mempunyai khasiat vitamin C yang sangat rendah.

Sebabnya, by the time buah dipetik saja dari pokok, khasiat nya akan mula berkurang. Dari hari ke hari buah di simpan, semakin banyak khasiat nya hilang.

Tapi don’t get me wrong, ia bukan bermakna anda tak perlu makan buah oren. Buah oren sendiri bukan sekadar ada vitamin C, malah ia turut mengandungi serat yang bagus untuk melawas.

Cuma nak beritahu, kandungan vitamin C dalam buah oren sendiri aalah sangat rendah bila ia menjejak bumi Malaysia.

Untuk kita top-up kekurangan vitamin C ini, kita boleh amalkan supplement kesihatan Vitamin C ^_^

Dapatkan supplement Shaklee anda sekarang 😀

Khadeejah Hasmad
SMS/WhatsApp : 019 409 3457
Shaklee ID : 858755

Pengedar Shaklee COD Area : Kerteh – Kemasik – Kijal
Poslaju : Satu Malaysia! (ETA within 1-2 hari bekerja ^_^ )

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *