Petua mengandung dapat anak

Petua Untuk Cepat Dapat Anak

Bukan semua pasangan dikurniakan rezeki untuk cepat dapat anak.

Ada pasangan terpaksa menunggu sehingga berbelas tahun untuk mendapatkan zuriat.

Petua mengandung dapat anak

Banyak faktor menjadi penyumbang susah dapat anak.

Faktor dalaman

Untuk wanita, antara faktor yang sukar hamil termasuklah:

 • Endemetriosis
 • PCOS
 • Fibroid
 • Tiub fallopian tersumbat
 • Masalah hormon
 • Tumor pituitari yang mengganggu penghasilan telur, dan sebagainya.

Untuk lelaki pula, majoriti lelaki tidak sedar kewujudan masalah yang mengganggu kesuburan seperti:

 • Azoopsermia iaitu testis yang tidak berfungsi untuk menghasilkan sperma
 • Hernia
 • Salur sperma tersumbat
 • Mati pucuk, lemah tenaga batin dan lain-lain.

Faktor luaran

Namun begitu, terdapat juga pasangan yang tiada masalah dalaman seperti di atas, namun tetap sukar untuk mendapatkan anak.

Ini mungkin disebabkan oleh beberapa faktor luaran termasuk:

 • Stress di tempat kerja
 • Hubungan seksual di luar waktu kesuburan
 • Terlalu banyak minum minuman berkafein
 • Terdedah kepada pencemaran
 • Pemakanan tidak sihat
 • Kekurangan zat

Petua untuk cepat dapat anak

Antara petua cepat dapat anak termasuklah:

Makan telur ayam kampung

Dikatakan telur ayam kampung yang dimakan mentah membantu fetus untuk melekat pada rahim. Teori ini berkesan kepada makcik saya yang berkahwin lewat dan ingin menimang cahaya mata

Bersenam

Bersenam merangsang penghasilan hormon endorfin, iaitu sejenis hormon yang memberi ketenangan. Secara tidak langsung bila anda tenang, ia meningkatkan hormon kesuburan anda

Cak!!
Cak!!

Vitamin Set Dapat Anak

Potensi untuk cepat dapat anak juga boleh ditingkatkan dengan mengamalkan 6 Vitamin berikut:

B Complex

Gabungan Vitamin B di dalam B Complex adalah penting untuk menghasilkan bahan genetik DNA dan RNA di dalam telur (untuk wanita) dan sperma (untuk lelaki)

Tanpa bahan genetik yang lengkap, penghasilan bayi mungkin tidak berlaku.

B Complex membetulkan masalah ketidak seimbangan hormon terutamanya hormon progestrone di dalam tubuh isteri dan memastikan dinding rahim kukuh supaya fetus dapat melekat dengan kuat.

Zinc

Kekurangan zinc akan menyebabkan masalah kromosom dalam tubuh lelaki atau wanita dan boleh menyebabkan ketidaksuburan dan meningkatkan risiko keguguran.

Zinc ditemui sangat tinggi di dalam sperma. Zinc diperlukan untuk menghasilkan lapisan luar sperma dan ekor sperma yang kuat.

Zinc juga membantu perkembangan telur, membantu sel berkembang setelah sperma bersenyawa dengan ovum, dan mengekalkan hormon pembiakan wanita iaitu estrogen dan progestrone.

Vitamin E & Selenium

Gabungan ini bertindak meningkatkan kesuburan sperma dan kuantiti sperma serta membantu sperma untuk bergerak 2.5 kali lebih tangkas.

Untuk wanita pula, ia meningkatkan kualiti telur wanita,  meningkatkan potensi fetus untuk melekat pada dinding rahim dan melindungi tubuh dari radikal bebas yang menjadi punca masalah kelahiran dan keguguran.

Omega Guard

Untuk lelaki, Omega Guard membantu penghasilan prostaglandin yang berkualiti dalam air mani.

Prostaglandin penting untuk meningkatkan kualiti sperma, meningkatkan kuantiti sperma dan membantu sperma untuk bergerak dengan lebih tangkas bergaya.

[alert-note]Pastikan minyak ikan anda adalah tulen dari ikan, bukan dari hati ikan iaitu bukan cod liver oil. [/alert-note]

[alert-warning]Cod liver oil atau minyak hati ikan berkemungkinan tinggi mengandungi kandungan merkuri yang tinggi.[/alert-warning]

Untuk wanita, Omega Guard melancarkan peredaran darah di dalam rahim dan mengawal radang yang mungkin mengganggu potensi wanita untuk mengandung.

Vitamin C

Vitamin C meningkatkan kualiti sperma, memelihara sperma dan DNA di dalam sperma daripada rosak dan mengelakkan sperma dari bergumpal, sekaligus ia membantu sperma lebih cergas berenang ke arah ovum.

Untuk wanita, Vitamin C meningkatkan hormon estrogen dan progestron dan secara tidak langsung meningkatkan peluang untuk hamil.

GLA

Membetulkan masalah hormon di dalam tubuh wanita terutamanya wanita yang menghadapi masalah period tidak teratur, endemetriosis dan PCOS.

Harga Set Dapat Anak

Banyaknya vitamin, perlu ambil semua kah?

Jika anda telah berbelas tahun menanti kehadiran cahaya mata dan telah mencuba pelbagai kaedah, saya sarankan pasti berbaloi kali ini cuba dengan produk Shaklee.

Tapi untuk permulaan, saya cadangkan untuk pasangan suami isteri cuba Set Asas Dapat Anak yang mengandungi B Complex + Vitamin C + Zinc + Vitamin E

Harga untuk Set Asas Dapat Anak yang mengandungi B Complex + Vitamin C + Zinc + Vitamin E hanya RM 339 sahaja. Satu set ini boleh dikongsi oleh suami dan isteri.

[alert-success]Harga tertera termasuk kos Pos. COD hanya available di KL/Selangor. Tambahan caj akan dikenakan mengikut kawasan COD[/alert-success]

Bertindak sekarang untuk akhiri penantian anda dan pasangan menimang cahaya mata.

Umur semakin meningkat, kesuburan kita orang perempuan makin berkurang seiring dengan umur.

Kita usaha dan ikhtiar dan jangan lupa doa dan tawakkal kepada Allah.

Khadeejah Hasmad

SMS/ WhatsApp : 019 477 3457

Facebook: Khadeejah Hasmad

Shaklee ID : 858755

Rujukan:

 1. Dr Marilyn Glenville (nutritionist)
 2. Fertility Friends
 3. Conceive Easy

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.