Demam

Rawat Demam Panas Tanpa Panadol

Kalau saya demam, biasanya saya memang tak makan panadol.

Eh bukan tak nak sesaja, tapi saya pernah beberapa kali paksa diri makan panadol, dan demam saya bertambah teruk.

Lepas tu fobia dah.

Dulu sebelum kenal Shaklee, kalau demam, sama ada saya cari Vitamin C soluble yang kat farmasi tu, atau minum air banyak-banyak.

Baaaaanyak banyak air supaya tubuh kita kekal hydrated. Pastu favorite saya adalah berkelubung dalam selimut. Erk, padahal patut kena bagi pengudaraan bagus lah kan.

image

Entah, rasa macam sejuk tapi suhu badan panas. Kalau anak demam, tahu pulak nak tuam bagai 😛 Bila diri sendiri demam, aiseh, tak boleh lah. Bertambah demam kot rasa nya nanti 😛

Oh kat sini saya nak kongsi 2 antibiotik semulajadi untuk demam, yang saya tahu lah, dan bagi saya mudah dapat.

Air Kelapa

Air kelapa ni penyejuk badan. Kalau panas badan, sila lah minum air kelapa. Insya-Allah sejuk lah nanti.

image

Untuk penyakit, biasa orang kampung akan nasihat air kelapa sebab dia semacam antidot kepada sakit.

Macam Muhammad dulu pernah kena roseola, iaitu ruam merah satu badan. Tapi bukan chicken pox lah.

Pastu saya minta air kelapa dari jiran sebelah, sebab belakang rumah dia ada pokok kelapa 😛 Siap ada buah lagi. Hehe. Alhamdulillah biiznillah lepas tu ruam merah Muhammad terus hilang.

Kalau anda duduk kat apartment atau rumah batu tanpa pokok kelapa, agaknya boleh cari kat kedai makan kot. Kadang ada kedai makan yang simpan buah kelapa mudah dalam fridge diorang.

Bawang putih

Bawang putih ni memang secara semulajadi ada sifat antibiotik.

image

Kalau budak demam ke, selesema ke, biasa kita dinasihatkan untuk potong dan belah 2 bawang putih, pastu letak kat kaki anak. Pakaikan stokin supaya dia tak tercabut bawang tu.

Supplement Demam Panas

Tapi sejak jatuh cinta dengan Shaklee ni, mesti saya tercari Shaklee dulu 😛

Biasa kalau family kami tak sihat, ada 4 supplement wajib untuk kami. Ambil satu-satu dulu lah.

image

Garlic complex is the best. Suami saya yang resdung pun suka.

Kemudia tambah vitamin C yang dipatah 2. Vitamin C Shaklee ni boleh hisap gitu aje, atau telan. Sedap sebab ada rasa masam-masam sedap.

Nutriferon bagus untuk perkuat imun sistem. Memang tak boleh miss lah yang ni

Performance Drink pulak bantu kita hydrated di kala suhu badan semakin meningkat.

Air still kena minum baaaaanyak banyak. Kalau baby Maryam demam, saya sendiri makan semua supplement tu supaya Maryam dapat khasiatnya dari susu ibu.

Alhamdulillah biasanya sehari je lepas tu Maryam sihat semula.

Harga

Garlic complex ni RM 47.50 untuk 60 biji

Vitamin C Sustained Released RM 92.50 untuk 180 biji

Performance Drink RM 82.50 untuk 539g

Nutriferon RM 181.25 untuk 30 sachets

Kos penghantaran adalah RM 10 pada kadar rata

Kalau anda tengah dedar badan, tak jumpa air kelapa, bawang putih pun tak jalan jugak untuk hilangkan demam, mungkin anda nak cuba salah satu dari 4 favorite vitamin saya di atas 🙂

Jangan malu-malu untuk contact saya untuk order ^_^

Khadeejah Hasmad
SMS/WhatsApp : 019 477 3457
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *