Rawatan Haid Berpanjangan Supaya Tak Perlu Cuci Pad Sebelum Solat

Haid berpanjangan ini ialah bila darah haid keluar lebih dari kebiasaan atau lebih dari 14 hari.

Darah yang keluar lepas habis tempoh haid ini juga dikenali sebagai istihadah atau dikatakan darah penyakit.

Elok check lah dengan doktor kalau tak biasa kena sebab kadang-kadang kita tak tahu ada cyst yang dah pecah atau ada fibroid yang membesar.

Tapi biasanya haid berpanjangan ini takde sakit apa cuma masalah hormon je.

Tapi tak best lah kan sebab boleh buat mood swing juga lebih-lebih lagi bab solat lebih-lebih lagi sebab kena cuci pad setiap kali sebelum nak solat. Memang renyah.

rawatan untuk hentikan darah haid berpanjangan

Rimas kena cuci pad setiap kali nak solat. Asyik pula terfikir bila darah ni nak berhenti …

Rawatan Untuk Haid Berpanjangan 

Selepas doktor scan dan comfirm kan tiada ketumbuhan apa-apa dalam rahim atau di sekitar rahim, doktor biasanya akan beri konklusi hormon tak stabil.

Jadi kena bagi ubat betulkan semula hormon.

Doktor akan bagi ubat salah satu dari berikut :

1/ Ubat Henti Darah 

Ubat ini jenis ni tak merawat punca masalah darah haid berpanjangan.

Kalau berhenti je makan ubat ni, nanti darah pun keluar lah semula.

Kalau boleh kita nak lah kan haid normal balik.

2/ Ubat Hormon

Biasanya ubat ini perlu di ambil selama 3 bulan berturut untuk stabilkan semula hormon. Dalam tempoh masa ni darah tetap akan keluar sampai ubat betulkan semula hormon.

Ada juga sesetengah doktor bagi pil perancang kehamilan sebabnya ia dikatakan boleh perbetulkan hormon.

3/ Supplement & Jaga Makan Untuk Haid Berpanjangan 

Selain dari amalkan nasihat doktor, elok juga kita amalkan pemakanan yang sihat serta supplement untuk bantu badan kita normalkan semula hormon dan betulkan kitaran haid.

Lagipun penyakit terjadi bermula dari perut, kan.

1- Bagaimana Pemakanan Yang Sihat Untuk Hentikan Haid Berpanjangan? 

Kurangkan makan makanan bergula. Kalau boleh stop dulu sampai haid normal semula.

Kurangkan makanan berproses, juga kurangkan minuman kafein teh kopi air gas semua.

Bukan apa, makanan bergula dan makanan berproses akan membebankan badan kita sekaligus melambatkan proses semulajadi untuk betulkan semula kitaran period yang normal.

Banyakkan makan buah dan sayur berdaun hijau.

Di samping itu, untuk percepatkan haid kembali normal, elok juga kita bantu badan kita buat kerja baikpulih hormon, iaitu dengan cara ambil supplement yang semulajadi dan selamat.

2- Supplement Semulajadi Untuk Bantu Hentikan Haid Berpanjangan 

Saya nak kongsikan mengenai supplement yang saya sendiri amalkan untuk perbaiki masalah haid saya, iaitu Vivix dari Shaklee.

ubat period berpanjangan

Vivix membantu betulkan semula masalah period berpanjangan

 

Vivix ini mengandungi resveratrol yang membantu meneutralkan xenoestrogen supaya kandungan estrogen tak terlalu tinggi dalam badan.

P.s : Kandungan estrogen yang terlalu tinggi boleh mengganggu kitaran haid

Vivix juga membantu merawat sel dari peringkat DNA. Hormon yang tidak stabil akibat sel rosak disebabkan oleh gaya hidup yang kurang sihat, akan di perbaiki supaya hormon kembali menjadi stabil.

Pengalaman saya pernah alami masalah haid berpanjangan 

Tak pernah seumur hidup saya darah haid berlarutan lebih dari 15 hari. 

Tiba-tiba bulan lepas darah saya tak mahu berhenti. Bahkan pada hari ke – 18, darah yang sepatutnya kering menjadi banyak semula. 

Saya mula risau, ada fibroid ke? Atau cyst ke? Atau, penyakit yang ramai wanita takut. Tak berani nak sebut.

Lantas saya jumpa pakar sakit puan. Alhamdulillah doktor check semua ok. Cuma mungkin ada masalah hormon, jadi darah tiba-tiba keluar berlarutan.

Doktor bagi ubat untuk hentikan darah. Doktor bagitau keadaan saya ini mungkin ambil masa lebih 3 bulan untuk pulih kembali.

TAK SANGGUP

3 bulan? Lamanya!

Saya sangat tak selesa bila setiap kali mahu solat, saya perlu bersihkan darah dan tukar pad.

Takkan kena hadap selama lebih 3 bulan?

Saya buat bacaan tentang ubat tersebut untuk baca side effect ubat.

Long story cut short, saya buat keputusan untuk ambil supplement Shaklee di samping jaga makan sebelum ambil ubat.

Saya bagi diri saya masa seminggu.

Kalau seminggu tiada perubahan, baru saya akan cuba ubat doktor.

MULA IKHTIAR supplement & jaga MAKAN

Saya mulakan dengan ambil supplement.

Saya juga elak makanan bergula, roti putih dan kafein.

Mula-mula bantai je, tapi bila ambil benda-benda tu, nampak darah banyak balik. So saya pause.

SEMINGGU NAMPAK KESAN

Alhamdulillah hari pertama saya makan supplement dan jaga makan, darah berkurangan sehingga dah tidak perlu pakai pad.

Hari-hari seterusnya darah semakin sedikit dan akhirnya hanya discharge jernih yang keluar.

Terkini, selepas seminggu konsisten amalkan supplement dan jaga makan, saya hampir bersih dari darah.

Keputihan petanda darah kering, telah mula muncul.

Syukur alhamdulillah. Syukur.

Tak perlu dah hadap darah tak berhenti 3 bulan.

ubat hentikan darah haid berpanjangan

Yeay! Alhamdulillah darah period dah normal semula.

ADAKAH Vivix AKAN MENDATANGKAN KESAN SAMPINGAN?

Vivix adalah dari rangkaian jenama Shaklee dan tidak mengandungi sebarang bahan kimia berbahaya.

Ianya telah melalui ratusan ujian klinikal yang dijalankan oleh saintis bertaraf dunia. Klik link laporan klinikal bahan di dalam vitamin Shaklee untuk ketahui maklumat lanjut setiap bahan di dalam vitamin Shaklee.

Cara Dapatkan Vivix Untuk Hentikan Haid Berpanjangan 

Sebotol Vivix bernilai RM 485.

Insya-Allah kita tak perlu lagi pakai pad sepanjang masa dan tiada lagi kena cuci pad sebelum solat.

Untuk dapatkan Vivix untuk hentikan darah period yang berpanjangan, anda boleh terus hubungi saya seperti di bawah. 

 

♥ Khadeejah Hasmad ♥

SMS/Whatsapp : 019 477 3457

Shaklee ID : 858755

2 Comments

  1. Khairul Zamri 9 August 2018
  2. DE SOPHEA 13 August 2018

Leave a Reply

CommentLuv badge

Shares