Sahur untuk Ibu Menyusu Yang Berpuasa

Alhamdulillah dah 8 hari kita di bulan Ramadhan. Bagaimana puasa ibu menyusu sekalian? Adakah ibu -ibu masih kekal cergas bertenaga, atau mula menggeletar se awal 4 petang?

Hari ini saya ingin berkongsikan cadangan sahur untuk ibu menyusu yang berpuasa, turut boleh di amalkan oleh ibu hamil dan semua golongan yang lain. Fokus Ibu menyusu sebab nak pastikan ibu menyusu kekal bertenaga dan tidak mengalami susu merudum di siang hari.

 1. Makan Kurma
  Kurma mengandungi kalori yang tinggi yang bagus untuk membekal tenaga
 2. Makan makanan bersup
  Sup membantu tubuh untuk kekal hidrasi (maintain hydrated) dan sekaligus mencegah susu merudum dan tubuh cepat letih
 3. Elakkan makan nasi, dan gantikan nasi dengan roti wholewheat (bukan roti putih)
  Kita biasanya akan claim nasi adalah makanan asas kita, yang tanpa nasi, kita pasti tak dapat bertahan lama semasa puasa. Tapi tahukah anda, nasi bersifat tinggi glisemik dan membebaskan tenaga dalam kadar yang cepat. Nasi akan membuatkan kita bertahan paling lama hingga waktu tengahari

  Oleh sebab itu, kita perlukan makanan yang bersifat rendah glisemik seperti roti wholewheat, ia nya membebaskan tenaga lebih perlahan dan membantu kita bertahan hinga ke waktu berbuka

Selain dari itu, saya juga sangat mengesyorkan ibu untuk amalkan Set Combo Puasa yang terdiri dari Performance Drink dan ESP. Minuman ini sangat praktikal untuk ibu jika terlewat bangun sahur, atau ibu yang inginkan susu kekal meriah, susu kekal pekat dan kekal bertenaga di waktu puasa.

Untuk tempahan Set Combo Puasa, boleh SMS “CP01 <NAMA>” ke 019 409 3457.

Salam Ramadhan!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.