Uncategorized

Say No to Vaccine, Part 1: Introduction :)

Bismillah wa Alhamdulillah

Dah lama teramat nak tulis entry tentang vaccine, tapi sering tak jadi 😛

Ekceli kami dah pun buat few study, readings, research, dan hasilnya insya-Allah kami akan buku kan jadi satu e-book 😉 untuk di kongsi bersama ibu bapa yg lain, juga paling penting buat rujukan kami sekeluarga

Kisah vaccine kami; sebelum ni, saye ikut je jadual. A few seniors concern tentang unsur haram dan syubhah yg ada dalam vaksin, tapi dlm perubatan ada perkara yg kalau mudarat, boleh ambil. Jadi, saye ignore saja pendapat seniors sebab tak mahu put my son’s health at risk..

Sampai lah, adik saye, Yayam yg baru masuk form 1, kena amek vaksin untuk cervical cancer. Peliknya. Zaman saye dulu takde pun. Dan saye ter bump dgn statement dlm paper/ online, its a government statement. Kate nye, budak2 sekarang perlu amek cervical cancer vaccine, sebab keadaan sosial zaman sekarang makin teruk. Remaja suka bergaul bebas, led to macam2 penyakit. Takutnye, remaja2 ni akan di jangkiti oleh cervical cancer! Ikut kefahaman saye, kalau anda buat tak senonoh, pasti anda akn dpt cervical cancer, kalau anda jaga diri, insya-Allah tak de lah kena cervical cancer.

Dan a few readings prove me right. Cervical cancer only happen pada org yg boleh kata macam a wh*re! Atau pada sape2 yg amalkan kehidupan se* bebas. Pada saye, memang patut pun org2 cemni kena cervical cancer~~ Dari sini lah saye mule rase, vaccine ni macam nonsense pulak. Betul ke kalau tak ambil vaccine, nanti baby sakit- sakit?

Lepas saye aware tentang cervical cancer vaccine, baru lah saye mule nk study2 psl vaccine utk baby. Memule tanye2 org, tp most malaysians amek vaccine, kalau yg tak amek vaccine, akak2 ni bagi anak makan makanan sunnah. But still saye tak berpuas hati, sebab saye nk tahu root cause of each diseases, how severe each of them, is there any treatment available, and most of all, how to prevent them.

My meeting with sifu hypnobirth, Wai Han, lead me to several readings. Thanx soo much Wai Han 😀 Wai Han advised me to study by myself. At first mmg susah nk dpt info, sebab bila google vaccine je, msti kluar page yg pro vaccine. Atau bila google poliomyelitis je, msti kluar page yg pro vaccine, tak kasi can langsung kat page yg practice natural prevention.

Then Alhamdulillah Allah ilhamkan few key words which led me to outstanding ilmu of Allah. All I can say after our research is: Subhanallah……. Among the key words are no vaccine, anti vaccination, lelaen dh lupa. Adeih. But I did save the sites.

I do wish I can write about all the disease yg di rekemen utk vaccine, tapi it’d be too long, thus, I’ll break down into many parts. So this entry wud be part 1: Introduction 😛 Intro pun dh panjang. Hehehehehe

Sedikit insight tentang preventing our baby from all sorts of disease, and insight tentang the severe side effect of vaccine. Prevention -pastikan pemakanan mereka seimbang dengan:

detailed explanation will be posted in coming entry

  1. Vitamin A- minyak ikan, susu, telur, pisang, kentang, sayur hijau, sayur kuning i.e carrot,serbuk/syrup/puree rose hip. Vitamin A larut dalam lemak- jd boleh mkn bersama butter/ mayonis. Vitamin A tak larut dalam mineral oil
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C (meningkatkan sistem immune badan dewasa/ kanak2/ bayi)
  4. Vitamin D – minyak ikan, irradiated milk, telur kuning, berjemur di bwh cahaya matahari pagi
  5. Elakkan/ kurangkan pengambilan gula – gula merendahkan sistem immune
  6. Elakkan/ kurangkan pengambilan garam – garam dehydrates our body
  7. Elakkan/ kurangkan pengambilan processed food/ mixed food/ canned food, etc- khasiat makanan hilang semasa makanan di proses, pelbagai jenis bahan kimia yg di tambah utk memasti kan makanan tahan lama

Antara side effect vaccine:

  1. Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)
  2. ADHD/ADD
  3. Autism
  4. Obesiti
  5. Diabetes
  6. Create allergy to few things/foods
  7. Cancer, Leukemia, Arthritis,etc

Till then 🙂 Insya- Allah will post Part 2: Hepatitis B soon 🙂

    Similar Posts

    5 Comments

    1. kak sumay,jap ek. Tenet hiccup dr smalam. Thx sudi baca 🙂 btw, utk setahun,cucuk mmr kan? Xperlu lah kot, mmr byk dikaitkan ngan autism. Ada facts. Dan measle,mumps,rubella ni ekceli blh avoid,kalau anak kena jugak- natural treatment ada. Will share insya-allah 🙂

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *