Set Pantang

Set Berpantang Terbaik Malaysia

Bila kandungan dah masuk 36 minggu, mula menggelabah cari set pantang, betul tak? Kalau yang first time mother, mesti prepare sejak minggu ke 26 kot. Ehehe. Excited kate kan.

Masa anak pertama, saya berpantang dengan… err.. Takde apa- apa. Berurut memang ada, tungku, bengkung, mandi air daun ape tah. Masa tu pantang kat rumah mak, bersalin pun kat PUSRAWI. Tapi takde lah beli set apa- apa.

Untuk anak kedua, oleh kerana saya dah mendaftar Shaklee, saya pun berminat lah nak cuba Set Berpantang Shaklee. Kali ni, second baby, all Shaklee. Even masa pregnant pun makan Shaklee je. Ubat hospital tak ambil walaupun insurance cover je.

Jom nak kongsi sikit pengalaman saya berpantang anak kedua ^_^

[vimeo id=”115733278″ width=”600″ height=”340″ position=”center”]

Kenapa saya ambil Shaklee masa pregnant? Boleh baca kat beza vitamin sintetik dan semulajadi 😉

Ok back to topic.

Alhamdulillah anak kedua saya, Maryam lahir di rumah di Kerteh. Pantang, macam tak pantang. Wahahaha. Alhamdulillah sangat – sangat, tak rasa letih. Sejurus lepas bersihkan Maryam, saya terus minum ESP + susu panas.

Semasa mengandungkan Maryam, saya mengamalkan Set Kehamilan Shaklee sepenuhnya dan merasai perbezaan yang ketara
Homebirthed Baby

Kemudian makan semua set pantang Shaklee termasuk Zinc, Vitalea.

Cergas Pantang Sendiri

Masa anak kedua ni, mak saya sibuk dengan urusan majlis perkahwinan 3 adik saya serentak.

Jadi memang mak tak jaga lah. Dan saya sendiri prefer pantang sendiri. Hari ni bersalin, esok balik Shah Alam, pastu attend event kat Subang, pastu dalam minggu kedua, attend majlis adik kat UIA, pastu pastu.

Hehehehe.

Alhamdulillah sangat3 sepanjang travel dalam pantang, memang tak serupa orang pantang. Cergas rasa.

Tips cergas bertenaga dalam pantang?

Pagi saya ambil ESP. Dah petang sikit ambil Vitalea. Semua ni ada dalam Set Pantang Shaklee 😀

Tak Lenguh Badan

Bukan saya tak nak berurut, tapi tak jumpa mak cik urut yang berkenan. Yang highly recommended pulak tak available. Jangan tak tahu, makcik urut kat Shah Alam ni charge RM 80 sekali urut.

Kalau sedap, bagus jugak, ni tak rasa apa sangat. Baik tak yah, betul tak?

Tapi Ya Allah, siksanya rasa masa pantang sakit pinggang macam nak tercabut pinggang. Ni bukan exaggerate ya, ini memang sungguh rasa sakit betul- betul sakit macam nak tercabut pinggang.

Lenguh badan pun Ya Allah.. Saya minta hubby je urut, tapi masih berasa sakit tu.

Masa ni lah baru teringat Ostematrix. Heh.

Cepat – cepat capai Ostematrix 4 biji. Alhamdulillah ajaibnya, esok hilang semua sakit pinggang dan lenguh badan tu! 😀

Oh memaaaaaangg highly recommended!

Tak Sembelit

Oh masa anak pertama, teringat lagi.. Betapa seksanya sembelit itew. Oh dear…

Bertapa dalam bilik air lamaaaa sangat. Bukan bertapa sebab seronok. Tapi bertapa sambil rasa tertekan, bila nak selesai nih.

Tapi masa pantang anak kedua, Alhamdulillah sangat- sangat, NO MORE SEMBELIT! Anda tak percaya? Sila percaya 😀 Saya pun terkejut, mertua pun terkejut. Saya dah lah pantang tak berurut, tak pakai stokin sweater bagai, tapi tak sembelit?

[vimeo id=”115733278″ width=”600″ height=”340″ position=”center”]

Bagaimana Set Pantang Shaklee membantu?

Dalam Set Pantang Shaklee ni ada Alfalfa dan Ostematrix. Alfalfa membantu melawas. Ostematrix pula membantu melembutkan najis. Jadi takde masalah najis keras.

Kalau ambil Alfalfa saje, tak menjadi jugak.

Nifas Cepat Habis

Tak pasti nak credit kepada homebirthing Maryam, atau kepada Shaklee. Tapi alhamdulillah darah nifas kali ni cepat kering. Masa Muhammad dulu, 60-hari jugak lah baru nak kering.

Masa Maryam ni just dalam 2- minggu lebih sikit je

Luka Cepat Sembuh

Tak pasti nak kabo sebab saya takda luka dan tak koyak! 😀 Alhamdulillah dengan izin Allah, breathing out the baby adalah lebih mudah dari meneran.

Tapi ramai kawan Shaklee share, especially yang czer lah, diorang within 2 weeks je luka czer diorang dah baik, tak ngilu. Wowwww tak? 😉

Yang membantu merawat luka ni adalah Zinc. Kadang kita tak tahu dalaman kita ada luka, so saya pun memang makan Zinc sesiap lepas bersalin. Nak sihat cepat, kan? 😀

Susu Meriah & Pekat

Kepada ibu – ibu baru nak breastfeed, sila jangan panik jika minggu pertama kelahiran, susu anda adalah tak memancut. That is extremely normal!

Masa baby baru lahir, perut dia sebesar guli je. So memang badan kita pun aka produce beberapa titis susu yang dikenali sebagai kolostrum

Untuk merangsang penghasilan susu, kita sendiri kena kerapkan pam susu every 2 hours. Masa Maryam dulu, mau jugak saya rangsang penghasilan susu via minta anak sulung saya, Muhammad menyusu every hour sebab Maryam dah mula cranky.

Saya juga rangsang penghasilan susu dengan minum ESP, Alfalfa, ambil sekali B Complex dan Vitamin C. Vitalea ambil jarak sikit sebab masa minum ESP tu, saya minum susu. Vitalea tak boleh berkawan dengan susu a.k.a kalsium, nanti dedua tak dapat diserap baik oleh badan.

Alhamdulillah dalam minggu pertama lagi susu ku dah memancut- mancut. Dan dengan izin ALLAH, menggebu lah baby ku. Hihi. Tu tak masuk makan Collagen Shaklee pulok

Eh eh, macam dah panjang.

Sebenarnya memang teruja bila cerita pasal pantang dengan Shaklee 😀 Korang- korang cuba lah Shaklee tau. Memang puas hati sangat sangat!

Apa ada dalam Set Pantang Shaklee?

Dalam satu set lengkap ni, ada :

ESP
Vitalea (120 biji)
Alfalfa (330 biji)
Ostematrix (120 biji)
Zinc (120 biji)
Vitamin C (180 biji)
B Complex (120 biji)

Set Bersalin Shaklee
Set Bersalin Shaklee

Set pantang ni boleh cover masa pregnant dan untuk keperluan ibu menyusu. Boleh kongsi sekali dengan suami kalau nak. Alah, tak keluarnye susu suami bila makan ESP. Kekeke. Susu keluar bila ada hormon oxytocin dan prolaktin. Hormon tu suami takde

Harga untuk kegunaan sehingga 4 bulan hanya RM 540 termasuk kos pos. 4 bulan ni boleh lah cover 2 bulan pantang, 2 bulan lagi post pantang 😀

Kalau ibu- ibu berminat nak order, contact je saya 😀

Khadeejah Hasmad
SMS/WhatsApp: 019 477 3457
(Nak call pun boleh, tapi line kat Kerteh ni bukan elok sangat. WhatsApp je 😀 )

Shaklee ID: 858755

Oh, dengan setiap belian Set Berpantang Shaklee dengan saya, saya akan berbesar hati menghadiahkan anda 2 ebook berikut. Muah muahhh. Exclusive dan istimewa untuk customer saya je taw 😉

Mesti lah kena guide cara makan kan, supaya dapat kesan terbaik
Mesti lah kena guide cara makan kan, supaya dapat kesan terbaik
Istimewa untuk ibu yang nak breastfeed :D
Istimewa untuk ibu yang nak breastfeed 😀

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *