Set Pantang

Menu Berpantang Sihat

Masa anak pertama, saya berpantang dengan mak. Mak saya pulak jenis tak strict. Ye lah, dulu pun pantang kat overseas untuk anak pertama dan kedua. Masa pantang pulak tengah study.

So, bila time jaga saya pantang, memang tak ketat sangat. Masa pantang Maryam lagi lah, mak siap masakkan ketam masak lemak dan udang masak lemak 😛

Gambar seadar hiasan
Gambar seadar hiasan

Tapi apa yang saya dapat simpulkan, tak semua orang dan situasi pantang kita akan mempunyai masalah yang sama kepada makanan yang sama.

Contoh ikan bilis.

Masa hari pertama selepas bersalin Muhammad, saya makan ikan bilis dalam nasi goreng kampung. Ya Allah rasa gatal yang amat!

Tapi masa pantang Maryam, makan sambal ikan bilis bersama udang masak lemak. Alhamdulillah takde masalah apa. Bergantung juga pada hari ke berapa, macam kalau dah seminggu bersalin, boleh lah makan.

Di sini saya nak kongsikan beberapa pengalaman saya berkaitan 5 menu semasa pantang anak pertama dan anak kedua:

  1. Jangan makan kunyit

    Kalau baby belum bebas kuning, jangan lah makan benda-benda berkunyit. Nanti susah pulak kuningnya nak hilang.

    Jaundice juga disebabkan oleh masalah hati baby belum berjaya berfungsi sepenuhnya untuk buang toksik bernama billirubin.

    Jadi ibu yang menyusukan baby, kurangkan lah makan atau minum makanan yang di proses. Sebabnya makanan yang diproses ni nak tak nak ada bahan kimia. Jadi risau bahan kimia tu menyusahkan lagi hati baby yang kena proses billirubin

  2. Tenusu

    Banyakkan minum minuman berkalsium seperti air susu, horlicks atau milo. Ibu menyusu sangat perlukan bekalan kalsium yang banyak.

    Satu sebab salah satu komponen utama susu ibu terdiri dari kalsium. Lagi satu sebab kalsium bantu kurangkan sakit pinggang dan lenguh badan ibu menyusu

  3. Sayur

    Sayur penting kerana ianya fiber. Ia membantu ibu melawas, kata lainnya bantu ibu elak sembelit.

    Tapi sebelum makan sayur, periksa dulu adakah sayur itu jenis berangin seperti kangkung. Kalau jenis berangin, dikhuatiri nanti baby kita pulak mudah masuk angin. Sayur macam lobak, sawi adalah bagus. So far yang saya tengok adik saya lah

    Saya sendiri makan bayam, alhamdulillah ok.

  4. Ikan haruan

    Masa berpantang Muhammad memang rajin makan ikan haruan. Dikatakan ikan haruan bagus untuk rawat luka.

    Tapi jangan pula makan pati ikan haruan. Especially ibu yang czer, pati ikan haruan hanya akan menambah buruk keadaan. Memang nampak luka macam baik. Tapi anda tetap akan rasa ngilu. Dan sebenarny pati ikan haruan ni menghasilkan lagi satu lapisan atas luka.

    Kenyataan di atas adalah berdasarkan pengalaman kenalan yang pernah czer dan makan pati ikan haruan

  5. Buah

    Oh antara buah yang saya dah serik makan termasuk lah pisang dan betik. Masa Muhammad, saya makan, malam nya terus menggigil satu badan. Esok sah demam T_T

    Buah oren memang bantu melawas, tapi Maryam tak tahan, berangin untuk dia.

Lain-lain, anda boleh test dengan diri sendiri.

Contoh macam daging kambing, Maryam tak boleh terima, perut dia jadi angin. Cara nak test ialah, makan sikit je, lepas first atau second breastfeeding session, tengok reaksi baby

Makan lah makanan yang lengkap nasi, lauk dan sayur. Ibu dalam pantang sangat perlukan tenaga untuk menguruskan baby.

Set Berpantang Shaklee

Selain makan macam monster 😛 Saya juga amalkan Set Pantang Shaklee semasa berpantang Maryam, anak kedua saya.

Alhamdulillah rasa sangat bertenaga, ceria, langsung tiada sembelit! (part yang paling happy 😀 ) dan hilang sakit pinggang lenguh badan.

Well, hanya orang yang pantang tahu seksanya sakit pinggang yang rasa macam nak tercabut pinggang tu 😛

Kandungan Set Berpantang Shaklee

Antara Vitamin yang terdapat dalam Set Pantang Shaklee termasuk lah:

  1. Zinc utk rawat luka dalaman lepas bersalin. Cze pun blh. Sgt3 bagus
  2. Alfalfa utk melawas dan bykkan susu. Ada kwn makan masa anak kuning, Alhamdulillah kuning drop
  3. Ostematrix utk elak sembelit sbb dia melembutkan najis. Utk rawat sakit pinggang yg rasa macam nak tercabut pinggang dan lenguh badan
  4. Vitamin C utk elak kelenjar susu drp terluka, kuatkan imun sistem mak dan baby, rawat stretch mark
  5. Vitalea utk bagi tenaga
  6. ESP utk bagi tenaga, Pekatkan susu, rangsang susu yg byk, cantikkan balik kulit yg kusam masa preggy
  7. B Complex utk elak depression atau post partum

Set ini cover untuk keperluan menyusu sekali.

Harga Set Berpantang Shaklee

Kalau nak beli untuk percubaan 40 hari pun boleh.

Harga untuk kesemua 7 vitamin di atas hanya RM 305 untuk percubaan 40 hari. Harga termasuk kos Poslaju 😀

Cara makan vitamin Shaklee, hanya eksklusif untuk yang buat belian dari saya 🙂 Kalau tak buat belian, tapi nak tahu cara makan, mohon maaf sangat-sangat, tak dapek den nak nolong. Saya hargai customer yang beri kepercayaan kepada saya 😀

Jika anda berminat untuk order, just contact sahaja saya 😀

Khadeejah Hasmad

admin-ajax.php

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *